Aktualizacja BIOS na płytach Asus w Windows
na przykładzie M3N78PRO
na przykładzie M3N78PRO
Przed aktualizacją BIOSu należy wyłączyć wszystkie zbędne programy obciążające komputer, antywirusy i inne zbędne aby nic nie przeszkodziło w poprawnym zakończeniu operacji. Należy postępować wg instrukcji podanej w tym temacie.
Odpalamy płytkę z Oprogramowaniem producenta i wybieramy zakładkę "utilities" gdzie wybieramy opcję "ASUS update" czyli program do aktualizacji BIOSu
W przypadku ściągnięcia programu z internetu przejdź do punktu następnego

Po kliknięciu na tę opcję (lub otwarciu paczki z programem) powinno nam się ukazać okno instalatora programu

po wybraniu folderu instalacji klikamy dalej i instalujemy program

jeśli instalacja przebiegła bez przeszkód możemy przystąpić do aktualizacji.
wybieramy MENU Start -> Wszystkie Programy -> ASUS -> AsusUpdate

Po pojawieniu się okna programu wybieramy jedną z opcji. Tutaj wybrałem ściągnięcie BIOS z internetu oraz wgranie (flaszowanie)

po Wciśnięcu NEXT program podaje nam opcję wyboru serwera ftp z którego będzie ściągnięty nowy bios

Następnie program łączy się z internetem w celu wyszukania plików na serwerze. Dalej w oknie programu wybieramy wersję bios dostępną dla naszej płyty głównej. W tym przypadku wybrałem najnowszy (1301). Można również wybrać starszą wersję (niezalecane, chyba że aktualny szwankuje).

program ponownie łączy się z internetem w celu ściągnięcia pliku BIOSu.

Gdy bios mamy na dysku ukazuje się ekran flaszowania BIOS
Aby rozpocząć zmianę Biosu należy wcisnąć baton "Flash" i czekać

Nie mogłem podać zrzutu ekranowego z operacji flaszowania ze względów bezpieczeństwa
po skończonej operacji zobaczymy monit systemowy o restarcie komputera

UWAGA!
Podczas zamiany BIOSu system może przestać reagować lub nastąpi jego znaczne zpowolnienie. Nie wolno restartować komputera podczas wgrywania programu do pamięci EPROM może to spowodować zniszczeniem sprzętu, którego nie obejmuje gwarancja. Restart może trwać nieco dłużej (nawet do 30s) niż w innym przypadku z powodu sprawdzania i wykrywania sprzętu przez BIOS.
W przypadku poprawnego wykonania zamiany BIOS płyty głównej komputer zrestartuje się samoczynnie po czym powinien załadować się system operacyjny. Restart może trwać nieco dłużej (nawet do 30s) niż w innym przypadku z powodu sprawdzania i wykrywania sprzętu przez BIOS. Wgrany bios będzie się uruchamiał na standardowych ustawieniach. Wsystkie parametry takie jak OC, napięcia czy ustawienia obrotów wentylatorów.
Mam nadzieję że ten mały poradnik pomoże Wam przynajmniej w małym stopniu zrozumieć zagadnienia związane z komputerami. Jeśli macie jeszcze jakieś wątpliwości lub chcecie o coś zapytać zapraszam na Forum.
Flaszował dla Was Freon
Wszystkie czynnosici opisane w artykule użytkownik wykonuje na własną rękę.
Autor ani Administratorzy forum nie biorą odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia sprzętu spowodowane błędem użytkownika lub innymi czynnikami.
Zarówno takst jak i grafiki są własnością autora tekstu. Kopiowanie oraz wklejanie na inne fora zabronione bez zgody autora

Logowanie

"