Forum Komputerowe OC-Community: Komputer w akwarium + olej - Forum Komputerowe OC-Community

Skocz do zawartości

Forum komputerowe OC-Community obejmuje swoją tematyką sprzęt komputerowy i jego podkręcanie. U nas też znajdziesz najnowsze nowinki techniczne ze świata IT. Doradzimy Ci, który hardware i software jest dedykowany dla Ciebie. Zobaczysz, że Twój sprzęt i oprogramowanie możesz sam naprawić. Wahasz się między Phenom X4, a Intel Core i7? Nvidia GeForce GTX 570 czy AMD Radeon HD6850? My Ci pomożemy! Powiemy Ci jak podkręcić procesor albo dlaczego karta graficzna nie działa. Z nami overclocking nie jest trudny! Zobacz, że i Ty możesz być Overclockerem!
  • (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2

Komputer w akwarium + olej
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5159
  • Rejestracja pon, 08.06.09

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 25 listopad 2009 - 11:38

Daje łeba że taki temat już zakładałem -.-'

Sprawa wygląda tak, od baaardzo dłuższego czasu, przymierzam się na wykonanie projektu "pc w oleju". Na razie zbieram fundusze, dokładam grosz po groszu, ale najwyższa pora zacząć konkretnie planować...
Teraz tak, potrzebuje do zdobycia w sumie 3 rzeczy do wykonania tego projektu.
1. Akwarium
2. Olej
3. Podstawka na płytę główną

Teraz pytania mam do was...
1. Jakich wymiarów akwarium byłoby najoptymalniejsze? Nie za duże, nie za małe.
2. Jaki? Taki żeby był w miarę przezroczysty
3. Tu jest chyba największy problem, skąd wytrzasnąć taką podstawkę do której będę mógł wmontować MB?

0

• Bite my shiny metal ass!
  • Forum komputerowe
  • Postów 1207

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mdma  Napisano 25 listopad 2009 - 12:07

1. Akwarium musi być takiego romiaru żeby wszystko się tam zmieściło. A czy będzie dużo większe niż trzeba czy tylko niewiele to już większej różnicy nie ma. Wiadomo, że im więcej cieczy tym będzie ona chłodniajsza ale to tylko do pewnego momentu.
2. Na filmikach widziałem jak lali olej roślinny słonecznikowy albo rzepakowy. Kup najtańszy typu ARO.
3. Sam możesz zrobić np. z pleksiglasu. IMO wystarczątylko przyklejone do dna kawałki pleksy z dziurkami na śruby.

Pamiętaj o wyprowadzeniu USB. I moim zdaniem należałoby pościagac wentylatory ale na filmikach z takimi projektami nie robili tego.

A tak poza tym to dla mnie jest głupi pomysl. Po pierwsze dlatego, że nie sprzedaż już części, a po drugie jest to nieestetyczne i gdzie będziesz trzymał takie akwarium, bo na pewno zajmie trochę miejsca.

[+]
Na You tube masz filmiki z takimi projektami - TUTAJ projekt z olejem roślinnym, a TUTAJ z mineralnym. Na googlach wpisałem frazę "PC oil" i wyskoczyło kilka tematów i na forach i stron w internecie, więc czytaj i się ucz ;).
0

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5159

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 25 listopad 2009 - 12:15

Co do innych for etc. to wolałbym poruszyć tą sprawę tutaj, w końcu po to, to forum jest, a nie żeby odsyłać wszystkich pod inne adresy?

Właśnie mój projekt miałby wyglądać jak ten z drugiego linka.

Czyli cały back i/o panel na wierzchu :]

Może faktycznie nie sprzedam, ale wrażenia estetyczne nie do zastąpienia :ok:
O miejsce się nie martwię, mam go wystarczająco :]

[+] aha, jeszcze jedno pytanie.

Jak jest z żywotnością takich wentylatorów, coolerów i ogólnie sprzętu który działałby taki zanurzony w oleju!?

0

• Forum komputerowe
  • Postów 1207

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   mdma  Napisano 25 listopad 2009 - 12:25

Z jednej strony masz gęstsze środowisko, z drugiej natomiast ciągłe smarowanie. Nie wiem co przeważa nad czym w kwestii wentylatorów i tutaj musiałyby się wypowiedzieć osoby mające doświadczenie w tej materii.

TUTAJ jest strona na temat "zatapiania" PC w oleju stworzona przez autora filmiku. Też masz zamiar użyć oleju mineralnego? W sumie to nawet lepiej by było, tylko on pisze, że cieżko znaleźć olej o bardzo niskiej gęstości.
0

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5159

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 25 listopad 2009 - 12:43

Co gorsza nie jest z Polski.. Jak u niego było ciężko, to u nas będzie jeszcze ciężej ;\

Dołączona grafikaDokładnie o coś takiego mi chodziło :D

0

• Forum komputerowe
  • Postów 1207

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   mdma  Napisano 25 listopad 2009 - 13:08

Zrób to sam z jakiejś starej obudowy.
0

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5159

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 25 listopad 2009 - 13:28

Też tak myślałem, ofkorz najpierw będę testował na jakimś starym sprzęcie :]

0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1292

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   4Life  Napisano 25 listopad 2009 - 16:56

Kiedyś czytałem temat w którym został zatopiony komp z jakimś pentiumem 4 w oleju, jakim nie pamiętam, ale barwy żółtawej. Nie dosyć, że wyglądało to jak nieczyszczone od dawna akwarium to do tego po 1h użytkowania, olej nabierał temp 40 stopni... Jedyne co to tylko olej taki jak TU do platformy mało prądożernej.
Aby uniknąć tego, co silne, trzeba uderzać w to, co słabe. Twoim celem musi być zdobycie wszystkiego bez zniszczenia czegokolwiek. Zwyciężają ci, którzy wiedzą, kiedy walczyć, a kiedy nie.
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1227

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   czolgista778  Napisano 25 listopad 2009 - 17:18

To prawda, jesli to ma byc na dluzej to za cholere nie lej tam jakiegos naturalnego, rolinnego oleju !! Bo to sie w koncu zepsuje i bedzie stechlizna smierdzialo.Podejzewam tez ze jak sie go tak bedzie grzalo i ochladzalo to nie bedzie w koncu przezroczysty

Plyte glowna mozesz sobie tez polozyc poziomo na dnie, jeszcze kilka spraw:

Zasilacz i dysk twardy trzymaj lepiej poza akwarium.Dysk twardy napewno.
Olej szukaj jak najrzadszy chociaz i tak pewnie po kilku godzinach spala sie wentylatory od krecenia sie w oleju
Moim zdaniem olej g**nianie przewodzi cieplo, wkoncu sie nagrzeje i to nie jest rozwiazanie jak ten komputer ma caly dzien pracowac, tymbardziej ze olej stygnie powoli

Imho szkoda zachodu bo olej drogi.
CPU: Intel Core i7 2600K @ 4.8GHz + Scythe Mugen 2
RAM: 2x2GB Corsair XMS DDR3-1600MHz
MoBo: Asrock P67 PRO3 B3
GPU: Asus EAH6970 940/1440
SSD: OCZ Vertex2 60GB, 2xHD502HJ Raid1, WD10EVDS
Case: CoolerMaster CM690
PSU: Recom PRO Engine 1050W
0

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5159

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 25 listopad 2009 - 17:30

Muszę szczerze przyznać że mnie trochę zniechęciliście do tej całej inwestycji...

Będę musiał na serio pomyśleć nad tym czy się w to pchać.

0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1032

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Sensej  Napisano 26 listopad 2009 - 01:48

Ja cię jednak zachęcę, jak masz jakiś stary sprzęt to wsadzaj na próbę. Razem z zasilaczem i dyskiem inaczej się nie liczy. Wykosztujesz się trochę na olej mineralny ale to jednorazowy wydatek. Jak nie przekonasz się na własnej skórze to nie będziesz wiedział czy to wszystko będzie działać i jak długo będzie dziłać.
DirSpot - katalog stron
0

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5159

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 26 listopad 2009 - 08:16

:ok:

Zasilacz to ja myślę że też w oleju - zwłaszcza że to taki nikomu niepotrzebny, ale co do dysku to bym się jeszcze zastanowił - na każdym z filmików (który widziałem) z zatapianiem kompa w oleju, dyski były na zewnątrz :]

0

• oc-averaged
  • Forum komputerowe
  • Postów 131

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   maro  Napisano 02 grudzień 2009 - 21:56

Na TYM filmiku koleś zatopił też twardy dysk.
Foxconn Mars
E8600 4,5Ghz
GF 8600 GTS
Seagate 500 GB
WD 320 GB
Corsair 4GB
GPS 450W
0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1227

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   czolgista778  Napisano 02 grudzień 2009 - 22:48

Ale pisza w komentarzach że to głupie, dysk na pewno ma gdzieś otwór wentylacyjny a poza tym ma ruchome części więc nie ryzykowałbym, hałasu nie robi a nic sie szkodzi dla pewności postawić go na górze akwarium.
0

• oc-averaged
  • Forum komputerowe
  • Postów 202
  • Rejestracja wto, 30.06.09

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   Majkel  Napisano 03 grudzień 2009 - 06:37

Dyski nie mają otworów wentylacyjnych. Talerze są zamknięte hermetycznie w obudowie. Ciepło podczas pracy przejmuje na siebie i wypromieniowuje ich obudowa. Mimo to na Twoim miejscu nie zatapiałbym go w oleju ;)

"I wish you well... and that you're burning there in hell"
0

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5159

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 03 grudzień 2009 - 08:09

"go"
Dysku czy kompa?
Chyba jednak podejmę projekt ponownie, tyle że nie jako docelowy komp, tylko starego trupa zatopię :ok:

0

• On ma KSZYSZ!
  • Forum komputerowe
  • Postów 993
  • Rejestracja czw, 11.06.09

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   BARTMAN  Napisano 03 grudzień 2009 - 10:01

dysk twardy można zalać takim olejem, czytałem że mogą być komplikacje jednak przy takim traktowaniu dysku, wiele projektów tego typu miało napęd dvd poza cieczą z oczywistych powodów ale także dysk twardy był osobno.
-naprawa napędu xbox360 (flash LT+, wyciąganie klucza napędu itp.) pisać na gg lub meil podany w profilu
-kod immobilisera z samochodów marki Opel, VW, Audi, Seat, Skoda. odczyt kodu SKC + kod IMMO PIN, korekta licznika itp. - zapytanie pisać na gg lub meil podany w profilu.
0

• Forum komputerowe
  • Postów 1207

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   mdma  Napisano 03 grudzień 2009 - 11:35

Wyświetl postUżytkownik Majkel dnia 03 grudzień 2009 - 06:37 napisał

Dyski nie mają otworów wentylacyjnych. Talerze są zamknięte hermetycznie w obudowie.

Dysk twardy ma otwor wentylacyjny! Nie wiem do czego on sluzy bo przeciez same talerze sa umieszczone w próżni, to jednak na obudowie jest dziurka podpisana "exhhaustion hole, do not cover" (czy jakos podobnie).
0

• oc-averaged
  • Forum komputerowe
  • Postów 131

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   maro  Napisano 03 grudzień 2009 - 20:00

Dysk twardy jest zamknięty hermetycznie ale na pewno nie ma tam próżni dlatego że głowica unosi
się na poduszce powietrznej.
Foxconn Mars
E8600 4,5Ghz
GF 8600 GTS
Seagate 500 GB
WD 320 GB
Corsair 4GB
GPS 450W
0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1227

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   czolgista778  Napisano 03 grudzień 2009 - 20:23

Ciekawe, ja miałem kiedyś Maxtora 160GB IDE i z boku miał takie jakby okrągłe sreberko cieńkie.Zdjąłem to i dysk zdechł.Nie wyglądało to ani na wodoszczelne ani na hermetyczne.
0

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2