Mod chłodzenia moje GF GT240 Sparcle Calibre
X240G 1GB/128bit
Impulsem do wykonania tych modyfikacji było ułamanie się 1 łopatki wentylatora, co niestety odbyło się to z moją pomocą (niechcący...
).
Miałem sztukę uszkodzonego Zephira 120mm i jego łopatki wykorzystałem zamiast oryginalnych.
tak wyglądał dawca przed uszkodzeniem...
a to była wyglądała wersja niemal gotowa. Niemal, dlatego że po zainstalowaniu wentylator zaczepiał o złącze PCI.

dokleiłem także radiatorki na pamięci jakie mi zostały po AC AS2

a to mi pozostało po modingu...

Ostatecznie wentylator wylądował 1 cm wyżej dzięki czemu mogłem zainstalować bez przeszkód na miejscu.
LINK do galerii
Sztuczka polegała na zamianie zamych łopatek a pozostawieniu oryginalnego mocowania i mechanizmu.
Co było potrzebne?
- Wentylator Zephir 120mm
- Oryginalne chłodzenie od karty graficznej
- śrubokręt
- ostry nóż
- wkład od długopisu
- spinacz biurowy
- olej silnikowy
- czas
- cierpliwość ... (Tej to duuużo)
Jak to zrobiłem?
zdemontowałem chłodzenie z karty graficznej a dokładniej wentylator oraz plastikową obudowę. Rozwalać Zephira nie musiałem bo zrobiłem to w zeszłym miesiącu próbując obejść PWM.
Rozmontowałem wentyl od grafiki. Niestety wymagało to rozwalenia go na kawałeczki z powodu użytego kleju do montażu. mała przymiarka łopatek 120mm do silniczka 92 i...
EUREKA! Pasuje! Należało więc przyjrzeć się sprawie bliżej. Okazało się iż bolec od 120 jest za długi jednak nechanizm nachodzi na siebie poprawnie.
Musiałem zaradzić powstałemu problemowi: zawadzaniem łopatek o brzegi obudowy silniczka.
Z pomocą przyszedł mi
TurboDymo-Spinacz biurowy z dzielnym pomocnikiem wkładem do długopisu. Wkład miał idealną średnicę odpowiadającą bolcowi wentylatora więc zrobiłem sprężynkę owijając w okół niego spinacz. Posłużyła ona jako przekładka separująca. Tak gotowy wichajster umieściłem gdzie trzeba i po sprawdzeniu zmontowałem.
może artystą nie jestem ale myślę że każdy zrozumie przekaz...
wszystko pasowała jak na wymiar... rozmiar silniczka oraz obwód wewnętrznego pierścienia (magnesu) od zephira.