No więc zacznijmy od tego, jaki w ogóle posiadamy napęd. Najprościej będzie wejść w Mój komputer, następnie prawym przyciskiem myszy klikamy na nasz napęd, właściwości, potem zakładka sprzęt. W moim przypadku jest to napęd Pioneer DVR-215D z interfejsem SATA. Wygląda to tak:

Gdy znamy już markę i model napędu, przechodzimy do pobrania odpowiedniego BIOSu. Gdzie go znaleźć? TUTAJ. Znajdujemy się już na tej stronie, więc czas znaleźć BIOS. W tym celu szukamy w górnym menu "Biosy", następnie po lewej stronie ujrzymy listę marek napędów, wybieramy markę napędu, jaki posiadamy. Ja wybieram z listy "Pioneer". Teraz widnieje nam lista modeli danego producenta. Oczywiście klikam "Pioneer DVR-215D ". Teraz widzimy tabelkę z danymi naszego modelu:

Na czerwono zaznaczyłem to, co nas najbardziej interesuje. Oznaczenie 1.18, 1.22 to wersja BIOSu, im wyższy numerek, tym nowsza wersja. Obok, po prawej mamy datę, kiedy dany BIOS ujrzał światło dzienne. Najlepiej od razu pobieramy najnowszy. Klikamy w numer wersji BIOSu i potem jeszcze dokańczamy dzieło kliknięciem w "Pobierz bios".
Zapisujemy nasz BIOS przykładowo na pulpicie. Zapewne będzie to archiwum do rozpakowania, przyda się WinRAR. Rozpakowywujemy także na pulpit. Po rozpakowaniu pojawi się DOS'owe okienko. Instalator spyta nas, czy chcemy zainstalować nowszą wersję, klikamy TAK/YES. Czekamy i po chwili mamy zakończoną instalację nowego BIOSu potwierdzoną okienkiem "Instalation complete" lub coś w tym stylu.
Prawdopodobieństwo niepowodzenia jest naprawdę bardzo małe, praktycznie nikłe.
FAQ mojego autorstwa. Pozdrawiam, Piotrek (Sparrow).
Użytkownik unbreak edytował ten post 13 listopad 2009 - 12:50

Logowanie