test i minirecenzja
Coraz popularniejsze stają się dyski o dużych pojemnościach. Używane najczęściej na magazyn ale coraz częściej także jako nośnik systemu.
Korzystając z okazji iż ostatnio nabyłem ostatnie dziecko Western Digital postanowiłem przeprowadzić kilka testów.
Specyfikacja
- Format 3,5 cali
- Pojemność 1000 GB
- Interfejs Serial ATA II
- Prędkość obrotowa 5400 rpm
- Pamięć Cache 64 MB
- Technologia przechowywania HDD
- Rodzina produktów Caviar Green Power
- Typ łożyska FDB
- Maksymalny transfer wewnętrzny 748 Mbps
- Maksymalny transfer zewnętrzny 300 MB/s
- Średni czas dostępu 8,9 ms
- Technologia S.M.A.R.T. Tak
- Waga 630 g
- Funkcja oszczędności energii Tak
- Technologia NCQ Tak
- IntelliSeek - dzięki odpowiedniej kontroli ruchów elementów takich jak silniki, głowice zużycie energii zostało znacząco obniżone,
- IntelliPark - zapewnia optymalną pracę głowic (zatrzymuje jeśli nie są potrzebne),
- Perpendicular Magnetic Recording (PMR) - metoda zapisu prostopadłego pozwala na umieszczenie znacznie większej ilości danych na dysku.
Przeprowadzając testy byłem mile zaskoczony ale o tym za chwilę.
WDek w pełnej krasie

Jest to bo daj że najcichszy dysk jaki miałem okazję mieć w swoich rękach. Niesłyszalny podczas spoczynku. Usłyszeć go można dopiero pod maksymalnym obciążeniu, jednak dźwięk ten nie jest w żadnym stopniu uciążliwy i nie "przekrzykuje" nawet cichego wentylatora zasilacza.
Strata w stosunku do deklarowanych 1000GB to 6,86% czyli w rzeczywistości mamy do dyspozycji 931,5GB
Na uwagę zasługuje temperatura pracy. U mnie osiągnęła 34*C w stresie. Jest to dobry wynik w porównaniu do gagatek 7200.11 gdzie w tych samych warunkach osiągał 40*C.
Platforma testowa:
CPU: AMD Phenom II x2 550 BE @3700MHz
MTB: ASUS M3N78 PRO
PWM: Chieftec GPS-450AA
RAM:Cossair XMS2 2048MB
Testy HdTune
Test pamięci Cache dysku twardego.

Pierwsze 8MB ma świetny odczyt dalej niestety drastycznie spada. Pozostaje mieć nadzieję, że dotyczy to tylko tego egzemplarza..
Czas dostępu do dysku także be zastrzeżeń.

Pomimo niskiej prędkości obrotowej transfer stoi na dobrym poziomie

Początkowe 105-110MB/s nie robi dużego wrażenia. Zważywszy na prędkość obrotową talerzyzy jest to zadowalający wynik. (a jakie użycie CPU
Testy HD Tach
Przeprowadziłem także testy po przez program HD Tach. Porównując wyniki z próbek 8MB oraz 32MB doszedłem do wniosku, iż n umieszczę tylko ten drugi wynik z powodu uderzającego podobieństwa w obu testach.

Jak widzimy wyniki są lepsze niż w przypadku pierwszego programu
Pozostał nam Everest jako uzupełnienie i potwierdzenie wyników.

Jak dało się zauważyć wydajność może się nieznacznie różnić w zależności od zastosowania (oraz użytych algorytmów).
Pojemny, cichy, energooszczędny. Te trzy słowa mogą określać ten produkt. Pomimo niższej prędkości obrotowej nie odbiega zbytnio od konstrukcji z talerzami wirującymi na 7200rpm. Różnica może wynosić zależnie os kontrolera ok 10% czyli 8 do 15 MB/s. Osobiście polecam ten dysk, każdemu kto potrzebuje więcej przestrzeni dyskowej a wydajność jest na 2 miejscu za pojemnością.
Plusy
- Zadowalająca wydajność przy 5400 rpm
- Niska temperatura pracy
- Wysoka kultura pracy (niesłyszalny)
minusy
- czas dostępu do plików
- kiedyś tam może się zepsuć ...

Testował i swoje wypociny umieścił:
Freon
Freon
Użytkownik freon edytował ten post 03 lipiec 2010 - 17:06
Powód edycji: Wrzuciłem zdjęcia na serwer.

Logowanie
Temat jest zamknięty

"