Forum komputerowe OC-Community obejmuje swoją tematyką sprzęt komputerowy i jego podkręcanie. U nas też znajdziesz najnowsze nowinki techniczne ze świata IT. Doradzimy Ci, który hardware i software jest dedykowany dla Ciebie. Zobaczysz, że Twój sprzęt i oprogramowanie możesz sam naprawić. Wahasz się między Phenom X4, a Intel Core i7? Nvidia GeForce GTX 570 czy AMD Radeon HD6850? My Ci pomożemy! Powiemy Ci jak podkręcić procesor albo dlaczego karta graficzna nie działa. Z nami overclocking nie jest trudny! Zobacz, że i Ty możesz być Overclockerem!

Regulamin Recenzji i Testów

• Rozmowy, dyskusje, uwagi kierujemy w temacie Recenzje i Testy.
  • Wszelkie treści wrzucamy bezpośrednio do tego działu, jednak trzeba się liczyć z dokładnym sprawdzeniem treści przez administratorów.
  • Pisać tutaj może każdy kto ma co najmniej 5 napisanych postów.
  • Zabrania się umieszczania screenów, zdjęć i grafik z innych serwisów internetowych, wszystkie muszą należeć do autora tekstu.
  • Dodając jakąkolwiek grafikę zgadzasz się na dodanie do niej logo forum.
  • ...

W budowie....
Strona 1 z 1

WD10EARS 1TB/32M test i minirecenzja dysku twardego
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty
Oceń temat: -----

• Perła drinker
  • Forum komputerowe
  • Postów 3159
  • Rejestracja pon, 29.06.09

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   freon  Napisano 02 lipiec 2010 - 21:44

WD10EARS 1TB/32M
test i minirecenzja

Coraz popularniejsze stają się dyski o dużych pojemnościach. Używane najczęściej na magazyn ale coraz częściej także jako nośnik systemu.
Korzystając z okazji iż ostatnio nabyłem ostatnie dziecko Western Digital postanowiłem przeprowadzić kilka testów.

Specyfikacja
  • Format 3,5 cali
  • Pojemność 1000 GB
  • Interfejs Serial ATA II
  • Prędkość obrotowa 5400 rpm
  • Pamięć Cache 64 MB
  • Technologia przechowywania HDD
  • Rodzina produktów Caviar Green Power
  • Typ łożyska FDB
  • Maksymalny transfer wewnętrzny 748 Mbps
  • Maksymalny transfer zewnętrzny 300 MB/s
  • Średni czas dostępu 8,9 ms
  • Technologia S.M.A.R.T. Tak
  • Waga 630 g
  • Funkcja oszczędności energii Tak
  • Technologia NCQ Tak
Zastosowane technologie:
  • IntelliSeek - dzięki odpowiedniej kontroli ruchów elementów takich jak silniki, głowice zużycie energii zostało znacząco obniżone,
  • IntelliPark - zapewnia optymalną pracę głowic (zatrzymuje jeśli nie są potrzebne),
  • Perpendicular Magnetic Recording (PMR) - metoda zapisu prostopadłego pozwala na umieszczenie znacznie większej ilości danych na dysku.
Dysk zakupiłem z przeznaczeniem na archiwum. Moja stara 500ka ledwo zipie więc przyszedł czas na zmianę. Stąd też decyzja o zakupie dysku wolnoobrotowego.
Przeprowadzając testy byłem mile zaskoczony ale o tym za chwilę.

WDek w pełnej krasie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Jest to bo daj że najcichszy dysk jaki miałem okazję mieć w swoich rękach. Niesłyszalny podczas spoczynku. Usłyszeć go można dopiero pod maksymalnym obciążeniu, jednak dźwięk ten nie jest w żadnym stopniu uciążliwy i nie "przekrzykuje" nawet cichego wentylatora zasilacza.
Strata w stosunku do deklarowanych 1000GB to 6,86% czyli w rzeczywistości mamy do dyspozycji 931,5GB
Na uwagę zasługuje temperatura pracy. U mnie osiągnęła 34*C w stresie. Jest to dobry wynik w porównaniu do gagatek 7200.11 gdzie w tych samych warunkach osiągał 40*C.

Platforma testowa:
CPU: AMD Phenom II x2 550 BE @3700MHz
MTB: ASUS M3N78 PRO
PWM: Chieftec GPS-450AA
RAM:Cossair XMS2 2048MB

Testy HdTune

Test pamięci Cache dysku twardego.

Dołączona grafika

Pierwsze 8MB ma świetny odczyt dalej niestety drastycznie spada. Pozostaje mieć nadzieję, że dotyczy to tylko tego egzemplarza..

Czas dostępu do dysku także be zastrzeżeń.

Dołączona grafika

Pomimo niskiej prędkości obrotowej transfer stoi na dobrym poziomie

Dołączona grafika

Początkowe 105-110MB/s nie robi dużego wrażenia. Zważywszy na prędkość obrotową talerzyzy jest to zadowalający wynik. (a jakie użycie CPU B) )

Testy HD Tach

Przeprowadziłem także testy po przez program HD Tach. Porównując wyniki z próbek 8MB oraz 32MB doszedłem do wniosku, iż n umieszczę tylko ten drugi wynik z powodu uderzającego podobieństwa w obu testach.

Dołączona grafika

Jak widzimy wyniki są lepsze niż w przypadku pierwszego programu :) .

Pozostał nam Everest jako uzupełnienie i potwierdzenie wyników.

Dołączona grafika

Jak dało się zauważyć wydajność może się nieznacznie różnić w zależności od zastosowania (oraz użytych algorytmów).

Pojemny, cichy, energooszczędny. Te trzy słowa mogą określać ten produkt. Pomimo niższej prędkości obrotowej nie odbiega zbytnio od konstrukcji z talerzami wirującymi na 7200rpm. Różnica może wynosić zależnie os kontrolera ok 10% czyli 8 do 15 MB/s. Osobiście polecam ten dysk, każdemu kto potrzebuje więcej przestrzeni dyskowej a wydajność jest na 2 miejscu za pojemnością.

Plusy
  • Zadowalająca wydajność przy 5400 rpm
  • Niska temperatura pracy
  • Wysoka kultura pracy (niesłyszalny)

minusy
  • czas dostępu do plików
  • kiedyś tam może się zepsuć ... :F

Testował i swoje wypociny umieścił:
Freon

Użytkownik freon edytował ten post 03 lipiec 2010 - 17:06
Powód edycji: Wrzuciłem zdjęcia na serwer.

Pomogłem? kliknij na "Dołączona grafika"
AMD Phenom II x2 550BE @3700MHz 1,44 V (@3900 1,5V)
ASUS M3N78 PRO + MOSFET mod cooler
Sparkle Calibre GeForce X240G (GT240) 1GB 630/1677/3600 + Integra GF 8300 shared MEM

http://www.erepublik...referrer/Freonx
0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1309
  • Rejestracja pon, 08.06.09

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   czolgista778  Napisano 03 lipiec 2010 - 00:54

Tez mam Greena ale EVDS, na system niezbyt, predzej jako cichy i chlodny magazyn, z nudow postawilem na tym Raid0.
CPU: AMD FX-8120 @ 4.5GHz / Zalman CNPS10Extreme
RAM: 2x4GB Corsair Vengeance 1600MHz CL9 1.5V @ 1770MHz 9-9-9-24 1T 1.65V
MoBo: Asus Sabertooth 990FX
GPU: Asus EAH4870 1GB Glaciator+ C800/M975
SSD: OCZ Vertex3 60GB HDD: WD500AAKS / WD2500AAJS / WD10EVDS
PSU: Antec TPQ 1000W
Case: Thermaltake Armor LCS silver
0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1459
  • Rejestracja nie, 14.06.09

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   -GT-  Napisano 03 lipiec 2010 - 08:41

Fajny krótki teścik.
- popraw w temacie: nie 1GB a 1 TB ;)
- zdjęcia dysku - wstaw lepsze, albo uzyj makro w telefonie bo to aż kłuje w oczy.
Intel Pentium Dual Core E5200 2,5@3,5 (4,23) GHz + Pentagram HP100 AlCu Lite
GoodRam Pro 2x2GB 5-5-5-18 1067@1127MHz
Asus P5B || Antec 300
Gigabyte 460GTX 1GB OC 715/3600@800(840) /4000(4320) + Samsung 2253BW
Hitachi 160GB ATA + Samsung F1-1TB SATAII + Kingston V200 64GB SSD ║ LG DVD_RW
sound: kino domowe Philips LX 8300SA ║ powered by Chieftec CFT-650-14CS
0

Strona 1 z 1