mam pewien problem ze swoim nowo zakupionym sprzętem jeśli chodzi o overclocking. Nie ukrywam, że nie jestem ekspertem w sprawach OC a potrzebuje bardzo wydajnej maszyny podkręconej do ponad 4GHz. Głównym moim celem jest idealne i rzeczywiste odtwarzanie filmów Full HD AVCHD w Adobe Premiere Pro CS5.
Komputer głównie służy do produkcji filmów Full HD z kodekiem AVCHD co niewątpliwie bardzo męczy każdy sprzęt. Pracuję na Adobe Premiere Pro CS5 oraz After Effects CS5 (wykorzystujące 8 rdzeni procesora i kartę graficzną).
Dużo czytałem już o OC jednak wole doradzić się ekspertów o idealne i optymalne dopasowanie poniższych komponentów w celu zwiększenia wydajności mojej maszyny...
Dzisiaj znalazłem taki artykuł jednak nie wiem na ile dotyczy on mojej sprawy:
http://www.clunk.org...-beginners.html
Wiem, że najlepiej jest podkręcić wszystko w BIOSie, ale nie mam totalnie pojecia jak to się robi a nie moge zepsuć tak drogiej maszyny...
Bardzo prosiłbym o wskazówki jak mam podkręcić mój sprzęt tak aby wszystko płynnie chodziło było stabilne oraz prezentowało jak największą wydajność.
Poniżej podaję specyfikację sprzętu:
Procesor i7 930, 8MB cache, standardowo jest 2,8GHz
Ram OCZ 6GB (3x2GB) tripple channel, 1600mhz, CL8, DDR3
Płyta główna: Asus P6X58D-E
Zasilacz BeQuiet 700W
Karta graficzna Ati Radeon HD5750 1GB, DDR5
obudowa: Cooler Master Haf 922 (5 wiatraków: 3x20cm przód-bok-góra, 1x12cm-tył, 1x14cm-dół),
Wodne chłodzenie procesora Corsair H50 (z 2 wentylatorami 12cm),
Kontroler wiatraków NZXT. Sentry LX
Do tego masywne miedziane radiatory na karte graficzną itp.
System: Windows 7, 64bity
Soft, który wykorzystuje do podkręcania:
Asus PC Probe II (badanie temperatury),
Catalyst Control Center (Grafika- ustawiona na Auto-tune, max GPU Clock 870MHz, memory Clock 1430MHz)
CPU-Z (sprawdzam stan faktyczny)
Asus EPU Engine (Ustawione na turbo + procesor +7% co daje 3122MHZ i 1.216V) - tym najczęściej teraz podkręcam bo komputer jest w miarę stabilny i średnio przycina mi film.
Asus Turbo V (którego raczej nie używam, ponieważ mimo tego, że podkręce procesor nawet do 3,6GHz i prawie 1,5V przycina mi wtedy obraz filmu podczas edycji w Premiere Pro).
Podczas renderingu filmów na standardowym chłodzeniu procesora intela temperatury mojego procesora wynosiły max. 98 stopni C a zazwyczaj ok. 80-90 teraz z wodnym chłodzeniem mam max. ok. 70 stopni ale zazwyczaj mam ok. 50-55 stopni C, więc jest o wiele lepiej. Problem tkwi w tym, że im bardziej podkręcam procesor i ram programem Turbo V tym częściej przycina mi film, który edytuje w Premiere Pro. Nie wiem czym to jest spowodowane.
Bardzo proszę o doradę oraz pomoc w optymalnym podkręceniu w/w sprzętu.
Z góry dzięki

Logowanie