Forum Komputerowe OC-Community: Płyta pod e2160 - używana, tania, OC. - Forum Komputerowe OC-Community

Skocz do zawartości

Forum komputerowe OC-Community obejmuje swoją tematyką sprzęt komputerowy i jego podkręcanie. U nas też znajdziesz najnowsze nowinki techniczne ze świata IT. Doradzimy Ci, który hardware i software jest dedykowany dla Ciebie. Zobaczysz, że Twój sprzęt i oprogramowanie możesz sam naprawić. Wahasz się między Phenom X4, a Intel Core i7? Nvidia GeForce GTX 570 czy AMD Radeon HD6850? My Ci pomożemy! Powiemy Ci jak podkręcić procesor albo dlaczego karta graficzna nie działa. Z nami overclocking nie jest trudny! Zobacz, że i Ty możesz być Overclockerem!
Strona 1 z 1

Płyta pod e2160 - używana, tania, OC. Spalona P5B i inne problemy ze sprzętem.
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

• oc-rookie
  • Forum komputerowe
  • Postów 79
  • Rejestracja pon, 08.06.09

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   rapciuch  Napisano 24 sierpień 2010 - 15:01

Piszę ten temat na kilku forach bo czas nagli :D

Moja konfiguracja to:
+ PDC E2160
+ ASUS P5B (już spalona)
+ 2x 1GB A-DATA EXTREEME 800 MHz
+ GF 8600 GT Sonic+
+ 2 dyski
+ nagrywarka DVD
+ zasilacz fortron 400W, i drugi seasonic 400W (już spalone)

Opiszę dokładnie cały przebieg mojego problemu.
Kilka dni temu podczas burzy (tak myślę) zjarało mi zasilacz w kompie. Był to jakiś Fortron 400 W. Poszła także karta sieciowa. Nie zauważyłem innych wizualnych uszkodzeń.
Na drugi dzień kupiłem nowy zasilacz Seasonic (SS-400ET) 400W. Podłączyłem go, wszystko wydawało się OK. Komputer chodził 2 dni. Wczoraj przychodzę do domu, odpalam kompa, a tu nagle ogromny swąd i patrzę a z kompa lecą kłęby dymu. Odłączyłem szybko zasilanie, chociaż nie wiem czy się sam nie wyłączył wcześniej. Dziwne że taki porządny zasilacz tak skończył...

Jak wywietrzyłem pokój, otwarłem obudowę - patrzę na płytę - coś się zjarało - tam obok slotu PCI Express:
http://img836.images.../plytaprzod.jpg
http://img826.images...65/plytatyl.jpg

Nie wiem jak reszta podzespołów, dałem radę sprawdzić jedynie zasilacz - nie startuje w ogóle - sprawdziłem w takim pseudo serwisie w mojej wiosce. Tak więc jeszcze na razie nie wiem, co mam uszkodzone - czy procesor, karta graficzna, RAM, dyski twarde są OK. Dodam że nie ma na nich widocznych śladów przepaleń/uszkodzeń (wiatrak grafiki zaciągną trochę tego syfu ze spalonej płyty, ale sama karta nie ma śladów).

Możecie coś wywnioskować z tych zdjęć płyty głównej? Z tego co się dowiedziałem (RedDevil_99)to spaliła się sekcja sieciówki. Na razie chcę zamówić płytę i zasilacz (wysyłam go na gwarancję bo jest 3 lata, ale zanim odeślą to chcę jakiś mieć, bo komputera potrzebuję teraz bardzo do pracy w prog. graficznym, zbliża się turniej sportowy, który organizuję i muszę zaprojektować plakaty ulotki itp. gadżety.)
Moglibyście mi polecić jakieś tanie dobre płyty główne z Allegro - mogą być używane, tylko żeby były warte zakupu? To samo zasilacz.

Z tego co sam przeglądnąłem allegro to znalazłem takie płyty:
MSI P965 NEO
ASUS P5K
ASUS P5K
ASUS P5B DELUXE
ABIT IP35-E
FOXCONN P35A-S
MSI P35 NEO COMBO-F
MSI P35 NEO COMBO
MSI P35 NEO
MSI P35 NEO2
MSI P45 Neo-F
FOXCONN P45A

Jakbyście przeglądnęli i powiedzieli którą by się opłacało kupić i w jakiej cenie do mojego zestawu - nie chcę wydać za dużo bo to już z 3 letni komp. Coś w ogóle drogie te używki :/ Tania zasiłka do tego.
http://allegro.pl/za...1199843526.html - taka delta będzie dobra? Zerknijcie na naklejkę, bo w opisie jest chyba inna. Będzie miała dobrą linię 12V?

Użytkownik rapciuch edytował ten post 24 sierpień 2010 - 15:44

..:: Asus P5KPL-AM EPU
..:: E2160 @ 3.0 GHz + Pentagram HP100 AlCu Lite
..:: 2x1GB A-Data Extreme Edition 800 MHz
..:: Palit 8600GT Sonic+
..:: Seasonic 400W SS-400ET 80+
..:: Benq G700 17"
0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1292

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   4Life  Napisano 24 sierpień 2010 - 15:44

Wszystkie z płyt które podałeś uchodzą za zawodne. Jeżeli jesteś w stanie wydać 200zł to szukałbym czegoś nowego z gwarancją.
Aby uniknąć tego, co silne, trzeba uderzać w to, co słabe. Twoim celem musi być zdobycie wszystkiego bez zniszczenia czegokolwiek. Zwyciężają ci, którzy wiedzą, kiedy walczyć, a kiedy nie.
Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika
0

• oc-rookie
  • Forum komputerowe
  • Postów 79

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   rapciuch  Napisano 24 sierpień 2010 - 16:08

Wyświetl postUżytkownik 4Life dnia 24 sierpień 2010 - 15:44 napisał

Wszystkie z płyt które podałeś uchodzą za zawodne. Jeżeli jesteś w stanie wydać 200zł to szukałbym czegoś nowego z gwarancją.

No to ja już nie wiem co mam kupić. Czego nowego? I w sumie to wolę wydać max 100-150 zł niż 200. Z resztę pisałem o tym wcześniej. Które płyty w takim razie nie uchodzą za zawodne twoim zdaniem? Bo wydaje mi się, że wszędzie te płyty były opisywane w samych superlatywach...
0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1292

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   4Life  Napisano 24 sierpień 2010 - 16:30

Owszem ale jakie opisy masz na myśli? Recenzje i testy w necie nijak się mają do użytkowania, wystarczy poczytać na większych forach na temat danej płyty i nagle wychodzi ze płyty to padaki. Jeżeli nie masz zamiaru podkręcać to w zasadzie każda płyta z gwarancją się nada. Kupowanie którejś z płyt, które podałeś bez gwarancji to duże ryzyko.

Co tej delty to według opisu ma 2 linie 12v po 18A a według naklejki ma 3 linie, dwie po 15 i jedną 8A. Sprzedający sam nie wie co sprzedaje albo coś kręci :wallbash:
http://allegro.pl/za...1195975002.html
tu masz delte na 2 letniej gwarancji.
Aby uniknąć tego, co silne, trzeba uderzać w to, co słabe. Twoim celem musi być zdobycie wszystkiego bez zniszczenia czegokolwiek. Zwyciężają ci, którzy wiedzą, kiedy walczyć, a kiedy nie.
0

• oc-rookie
  • Forum komputerowe
  • Postów 79

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rapciuch  Napisano 24 sierpień 2010 - 16:32

Dzięki za odpowiedzi. O to chodzi, że chciałbym go trochę podgonić - przynajmniej tak standardowo na 2.8-3.0 GHz. Więc? Aha, a co z tym zasilaczem? No bo 19A to trochę chyba za mało na 12V jak na podkręcenie proca na 3.0 - a nie chcę tak na styk kupować.

Użytkownik rapciuch edytował ten post 24 sierpień 2010 - 16:34

0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1292

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   4Life  Napisano 24 sierpień 2010 - 16:43

Z tańszych na allegro Asus P5KPL-AM EPU, płyta wygląda na solidną a informacja producenta o wspieranym fsb 1600(O.C) może świadczyć właśnie o możliwościach podkręcania.
0

• oc-rookie
  • Forum komputerowe
  • Postów 79

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   rapciuch  Napisano 24 sierpień 2010 - 20:00

Dzięki za odwiedzenie mnie od zakupu używanej 2-3 letniej płyty za cenę 150-250 złotych. Poczytałem teraz więcej i jest po prostu masakra. Mało tego większość płyt wystawianych na allegro jest poserwisowa - szczególnie te wystawiane przez "firmy" itp. podmioty. Co wyślę zapytanie o płytę czy była naprawiana, czy były wymieniane jakieś elementy na płycie to odpowiedzi są jednoznaczne - w jednej to wymienione, w drugiej to uszkodzone i serwisowane, jedna naprawiona po gwarancji a na aukcji żadnej informacji o tym - jedynie, że płyta używana, stan bardzo dobry, 100% sprawna.

I co teraz jest ważne co w tym momencie powiem. Za taką płytę ludzie płacą po 150-250 złotych - bez wahania - wystarczy spojrzeć na zakończone aukcje popularnych 2-3 lata temu płyt. Jest to cena MOCNO ZAWYŻONA jak za to co otrzymujemy! A wszystko jest przez to, że na różnych pseudo-forach, różni pseudo-fachowcy i "spece od hardware" powtarzają jak mantrę! - można kupić używaną płytę, spokojnie - takie solidne konstrukcje jak np. ABIT P35E, FOXCONN P35A-S itp.! a jakże! I później ludzie płacą ponad 2 stówy za 3 letni szrot, który pochodzi może miesiąc i jest to 2 stówy wywalone w błoto! Bo trzeba kupić następną płytę i następną, i następną, i tak w nieskończoność. Bo przeważnie przychodzi taka myśl "a może mi się trafił taki trefny egzemplarz" itp. Rzadko kiedy się ma farta i taka płyta pochodzi dłużej. Tak że zachęcam was, żebyście odradzali kupowania takiego szrotu za taką kasę! Bo 50 złotych to może i jest warte i można zaryzykować, że się spieprzy, a przy odrobinie szczęścia pochodzi około roku. Ale wywalać 2 stówy w błoto za szrot nic nie warty? JESZCZE RAZ APELUJĘ! NIGDY WIĘCEJ!

Dziękuję za uwagę :] A co do zasilacza to kupię jeszcze raz tego samego Seasonica, bo kosztuje nowy 400 Watowy zasilacz o mocnej linii 12V około 110 złotych, gdzie za używany szrot, który jako nowy miał podobne właściwości znowu przyjdzie zapłacić 70 do nawet 200 złotych! Paranoja!

Zanim jednak kliknę KUP TERAZ na tym zasilaczu Seasonic, to upewnijcie mnie, że wystarczy on do podkręcenia mojego zestawu @3.0. Nadmienię, że w kalkulatorze mocy na zenfist.pl wyszło mi, że mój komputer w takim wypadku zużywałby prąd o wartości około 19A.

Jeszcze raz dzięki za naprowadzenie mnie na właściwą drogę, tutaj przynajmniej i na płytę i na zasilacz otrzymuję 3 LETNIĄ GWARANCJĘ!

Aha i jeszcze takie pytanko - bo koszyk do montażu chłodzenia mam trochę mało sprawny :] Czy taki koszyk dostaje się z nową płytą, czy to się dostaje z chłodzeniem? :> Bo nie pamiętam. Na allegro ani jednego koszyka nie widzę, a potrzebny mi taki do montażu chłodzenia Pentagram HP100 AlCu Lite. Od biedy do tego mojego koszyka zrobię sobie jakieś zapasowe kołki bo 2 są trochę ułamane na końcach - w sumie nie wiem od czego bo jak próbowałem je teraz wyjmować to już takie były - ale wolałbym coś fabrycznego.

Użytkownik rapciuch edytował ten post 24 sierpień 2010 - 20:07

0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1292

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   4Life  Napisano 24 sierpień 2010 - 20:47

Koszyka nie kupisz nowego, co najwyżej ktoś kto używa zapinki na am2 może go odsprzedać.

Koszyk można zawsze przymocować za pomocą śrubek. Ewentualnie możesz poszukać zestawów mocujących innych firm które będą pasować ale ja na twoim miejscu wybrałbym się do castoramy w poszukiwania ~kołków :P
0

• oc-rookie
  • Forum komputerowe
  • Postów 79

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   rapciuch  Napisano 10 wrzesień 2010 - 19:12

Przyszła mi ta płyta wreszcie :) Asus P5KPL-AM EPU
Nie będę zakładał nowego tematu, bo po co ale chciałbym zapytać jak mam podłączyć do niej front USB.

Zdjęcie z manuala:
http://img295.images...2/usbmanual.jpg

Zdjęcie przewodów:
http://img259.images...blefrontusb.jpg

Pytam, bo nie chcę czegoś sobie spalić, a opisy na kablach i w manualu odbiegają od siebie. Moje przewody mają po 4 piny we wtyczce. Mam 2 "gniazda" na płycie do podłączenia śledzia USB, one mają po 9 pinów. I teraz pytanie główne - jak podłączyć te moje 4-pinowe wtyczki? 2 do jednego gniazda? Czy po 1 do jednego gniazda? I jak dokładnie? :D
0

• Wujek dobra rada
  • Forum komputerowe
  • Postów 6134

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Robertto  Napisano 10 wrzesień 2010 - 19:18

Prościej się nie da wyjaśnić. W manualu masz opisane który pin za co odpowiada i analogicznie masz napisane na wtyczkach USB. Jedną wtyczkę podłączasz u góry a drugą na dole tych pinów. Jest ich 9 a od USB masz 8( 2x 4piny we wtyczce) i tyle samo na płycie + jeden będzie wolny.

Ok widzę, że się trochę różnią oznaczenia ale GND jest takie samo więc wepnij GND do GND na płycie a reszta już sama wejdzie.
Intel C2Q Q6600 2.4GHz @ 3.6GHz(będzie więcej) - Scythe Mugen
DFI Blood-Iron P35-T2RL
Patriot 8500EL Blade 2x2048MB 1066MHz@1126MHz CL5
MSI GTX 460 1GB Cyclone @ 900/1800/2240(4480)
2x Seagate 500GB 7200.12 - RAID 0 + Seagate 500GB 7200.11 + Seagate 1TB 7200.12
Corsair TX650W

Dołączona grafika
0

• oc-rookie
  • Forum komputerowe
  • Postów 79

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   rapciuch  Napisano 10 wrzesień 2010 - 19:38

Dziękuję :D
0

Strona 1 z 1