Prawie dwa miesiące po premierze, ceny tego cuda na tyle się unormowały, że postanowiłem wreszcie zakupić tą kartę. Mowa o najnowszym modelu nvidii z segmentu średniego, czyli GTX 460.
Na rynku jest już sporo modeli różnych producentów, więc było z czego wybierać. Trafiło na model Gigabyte GTX460 1GB OC. Karta wygląda następująco:
Pudełko:

karta:

Karta charakteryzuje się jak to u Gigabyte’a niebieską pcb, oraz dwoma wentylatorami na chłodzeniu. Posiada 2 wyjścia DVI oraz jedno mini-HDMI. Ale bez zbędnych ogólników przejdźmy do szczegółów.
Opakowanie i wyposażenie.
To raczej standard. W środku pudełka znajdziemy dwie wielojęzyczne książeczki z instrukcją obsługi, płytkę ze sterownikami, dwie przejściówki molex->pci-e 6-pin, przejściówkę DVI-D-SUB, oraz mini-HDMI na HDMI. Producent na opakowaniu opisuje, że jakość komponentów jaka została użyta do konstrukcji karty jest najwyższej jakości itp. No cóż, pozostaje wierzyć, że tak jest naprawdę.
Chłodzenie, hałas i temperatura
Wspomniane dwa wentylatory budziły obawę, że będzie głośno. W końcu co dwa to nie jeden, a już jeden na poprzedniej karcie (Gainward gts250) potrafił być mocno słyszalny pod obciążeniem w cieplejsze dni.
Myliłem się. Samej karty nie słychać w zamkniętej obudowie. Jest tak cicho jak być powinno. Karta ma 3 tryby pracy. W pierwszym zegary są obniżane do kilkudziesięciu MHz przez co karta nie pobiera prawie prądu, a temperatury oscylują poniżej 30C. W drugim, przejściowym (tak go nazwałem) karta chodzi z połową zegarów, a temperatury rosną o kilka stopni.
Trzeci tryb to tryb tylko przy aplikacjach 3D. Czyli pełne zegary. Temperatury po pół godzinnym wygrzewaniu w Furmarku nie przekraczają 65C. Wentylatory, które normalnie kręcą się z 40% prędkości (ok. 1500rpm) niewiele przyspieszały bo maksymalnie do 50-55%, będąc dalej bardzo ciche. Szacuneczek biorąc pod uwagę, że karta ponoć potrafi pobrać do 160W.
Wydajność
Nie mam wiele do pisania. Testów gtx 460 jest na necie sporo, w tym też tego modelu:
http://www.tweaktown...card/index.html
http://www.benchmark...rona/10506.html
Nie mam super wydajnego i7 więc moje wyniki mogą odbiegać od tych z testów. Ograniczę się do benchmarków.
3Dmark 06:

3Dmark Vantage:

Unigine Heaven Benchmark 2.0:

Nie jest źle, choć jak pokazują wykresy obciążenia, w 06 grafika mocno się nudziła. Lepszy procesor dałby sporo punktów. Karta plasuje się pomiędzy HD5830 a HD5850, przy czym znacznie jej bliżej do szybszego Radka, który de facto jest sporo, bo 200-300zł droższy.
Podkręcanie
Gtx460 kręci się znakomicie. Po sprawdzeniu wyników przy standardowych zegarach (715/1430/3600) od razu zapodałem karcie 800/1600/2000(4000), czyli taktowania konkurencyjnego Gainward GLH – najszybszego fabrycznego gtx460. To było jeszcze nie wszystko. Zegary dały stabilne taktowania na poziomie 840/1680/2160(4320).
Oto wyniki:
3Dmark 06:

3Dmark Vantage:

Unigine Heaven Benchmark 2.0:

Oczywiście to nie wszystko!! Jest możliwość zmiany napięcia rdzenia. Na pewno da to jeszcze sporo dla taktowania rdzenia, ale o tym kiedy indziej. Na pamięciach nie ma radiatorów, a główny się z nimi nie styka więc to dla nich obecnie max.
Podsumowanie
Gtx460 to powtórka sytuacji z 8800gt sprzed prawie 3 lat. Bardzo dobra wydajność, niewiele odstająca od topowych kart, za pół ceny tych drugich. Nvidia wraca do gry wreszcie wypuszczając kartę wydajną, a jednocześnie cichą i mało prądożerną, by konkurować pod wszystkimi względami z produktami AMD/ATI. Nic tylko czekać na kolejne karty na bazie gf104, lub kolejne odmiany. 460tka występuje też w wersji 768MB i również w niej jest wydajniejsza niż jej odpowiedniki cenowe u konkurencji.
Sama karta Gigabyte’a to dobry produkt, w dobrej cenie. Nie dość, że tańsza niż wersje innych producentów to na jakość nie można narzekać. Z mojej strony wygląda to następująco:
Plusy:
+ Wydajność
+ Chłodzenie – jest chłodno i cicho
+ Instrukcja w języku polskim
+ Podkręcalność
+ Cena
Minusy:
- Brak chłodzenia pamięci
- MiniHDMI zamiast HDMI
- 4 rdzenie procesora wskazane
Jeżeli ktoś szuka karty w przedziale cenowym 700-900zł to kartę tą mogę z czystym sumieniem polecić.
Dziękuję za lekturę. Pozdrawiam
-GT-
MSI GTX 460 1024 MB Cyclone - recenzja
Użytkownik unbreak edytował ten post 17 listopad 2010 - 21:12

Logowanie
Temat jest zamknięty