Forum komputerowe OC-Community obejmuje swoją tematyką sprzęt komputerowy i jego podkręcanie. U nas też znajdziesz najnowsze nowinki techniczne ze świata IT. Doradzimy Ci, który hardware i software jest dedykowany dla Ciebie. Zobaczysz, że Twój sprzęt i oprogramowanie możesz sam naprawić. Wahasz się między Phenom X4, a Intel Core i7? Nvidia GeForce GTX 570 czy AMD Radeon HD6850? My Ci pomożemy! Powiemy Ci jak podkręcić procesor albo dlaczego karta graficzna nie działa. Z nami overclocking nie jest trudny! Zobacz, że i Ty możesz być Overclockerem!

Regulamin Recenzji i Testów

• Rozmowy, dyskusje, uwagi kierujemy w temacie Recenzje i Testy.
  • Wszelkie treści wrzucamy bezpośrednio do tego działu, jednak trzeba się liczyć z dokładnym sprawdzeniem treści przez administratorów.
  • Pisać tutaj może każdy kto ma co najmniej 5 napisanych postów.
  • Zabrania się umieszczania screenów, zdjęć i grafik z innych serwisów internetowych, wszystkie muszą należeć do autora tekstu.
  • Dodając jakąkolwiek grafikę zgadzasz się na dodanie do niej logo forum.
  • ...

W budowie....
Strona 1 z 1

Gigabyte GTX460 OC 1GB Test i recenzja karty graficznej Gigabyte GTX460 OC 1GB
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty
Oceń temat: ***** 1 głosy

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1459
  • Rejestracja nie, 14.06.09

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   -GT-  Napisano 11 wrzesień 2010 - 16:56

Gigabyte GTX460 OC 1GB

Prawie dwa miesiące po premierze, ceny tego cuda na tyle się unormowały, że postanowiłem wreszcie zakupić tą kartę. Mowa o najnowszym modelu nvidii z segmentu średniego, czyli GTX 460.
Na rynku jest już sporo modeli różnych producentów, więc było z czego wybierać. Trafiło na model Gigabyte GTX460 1GB OC. Karta wygląda następująco:
Pudełko:
Dołączona grafika

karta:
Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Karta charakteryzuje się jak to u Gigabyte’a niebieską pcb, oraz dwoma wentylatorami na chłodzeniu. Posiada 2 wyjścia DVI oraz jedno mini-HDMI. Ale bez zbędnych ogólników przejdźmy do szczegółów.

Opakowanie i wyposażenie.

To raczej standard. W środku pudełka znajdziemy dwie wielojęzyczne książeczki z instrukcją obsługi, płytkę ze sterownikami, dwie przejściówki molex->pci-e 6-pin, przejściówkę DVI-D-SUB, oraz mini-HDMI na HDMI. Producent na opakowaniu opisuje, że jakość komponentów jaka została użyta do konstrukcji karty jest najwyższej jakości itp. No cóż, pozostaje wierzyć, że tak jest naprawdę. ;)

Chłodzenie, hałas i temperatura

Wspomniane dwa wentylatory budziły obawę, że będzie głośno. W końcu co dwa to nie jeden, a już jeden na poprzedniej karcie (Gainward gts250) potrafił być mocno słyszalny pod obciążeniem w cieplejsze dni.
Myliłem się. Samej karty nie słychać w zamkniętej obudowie. Jest tak cicho jak być powinno. Karta ma 3 tryby pracy. W pierwszym zegary są obniżane do kilkudziesięciu MHz przez co karta nie pobiera prawie prądu, a temperatury oscylują poniżej 30C. W drugim, przejściowym (tak go nazwałem) karta chodzi z połową zegarów, a temperatury rosną o kilka stopni.
Trzeci tryb to tryb tylko przy aplikacjach 3D. Czyli pełne zegary. Temperatury po pół godzinnym wygrzewaniu w Furmarku nie przekraczają 65C. Wentylatory, które normalnie kręcą się z 40% prędkości (ok. 1500rpm) niewiele przyspieszały bo maksymalnie do 50-55%, będąc dalej bardzo ciche. Szacuneczek biorąc pod uwagę, że karta ponoć potrafi pobrać do 160W.

Wydajność

Nie mam wiele do pisania. Testów gtx 460 jest na necie sporo, w tym też tego modelu:

http://www.tweaktown...card/index.html

http://www.benchmark...rona/10506.html

Nie mam super wydajnego i7 więc moje wyniki mogą odbiegać od tych z testów. Ograniczę się do benchmarków.

3Dmark 06:

Dołączona grafika

3Dmark Vantage:

Dołączona grafika

Unigine Heaven Benchmark 2.0:

Dołączona grafika

Nie jest źle, choć jak pokazują wykresy obciążenia, w 06 grafika mocno się nudziła. Lepszy procesor dałby sporo punktów. Karta plasuje się pomiędzy HD5830 a HD5850, przy czym znacznie jej bliżej do szybszego Radka, który de facto jest sporo, bo 200-300zł droższy.

Podkręcanie

Gtx460 kręci się znakomicie. Po sprawdzeniu wyników przy standardowych zegarach (715/1430/3600) od razu zapodałem karcie 800/1600/2000(4000), czyli taktowania konkurencyjnego Gainward GLH – najszybszego fabrycznego gtx460. To było jeszcze nie wszystko. Zegary dały stabilne taktowania na poziomie 840/1680/2160(4320).
Oto wyniki:

3Dmark 06:

Dołączona grafika

3Dmark Vantage:

Dołączona grafika

Unigine Heaven Benchmark 2.0:

Dołączona grafika

Oczywiście to nie wszystko!! Jest możliwość zmiany napięcia rdzenia. Na pewno da to jeszcze sporo dla taktowania rdzenia, ale o tym kiedy indziej. Na pamięciach nie ma radiatorów, a główny się z nimi nie styka więc to dla nich obecnie max.

Podsumowanie

Gtx460 to powtórka sytuacji z 8800gt sprzed prawie 3 lat. Bardzo dobra wydajność, niewiele odstająca od topowych kart, za pół ceny tych drugich. Nvidia wraca do gry wreszcie wypuszczając kartę wydajną, a jednocześnie cichą i mało prądożerną, by konkurować pod wszystkimi względami z produktami AMD/ATI. Nic tylko czekać na kolejne karty na bazie gf104, lub kolejne odmiany. 460tka występuje też w wersji 768MB i również w niej jest wydajniejsza niż jej odpowiedniki cenowe u konkurencji.
Sama karta Gigabyte’a to dobry produkt, w dobrej cenie. Nie dość, że tańsza niż wersje innych producentów to na jakość nie można narzekać. Z mojej strony wygląda to następująco:

Plusy:
+ Wydajność
+ Chłodzenie – jest chłodno i cicho
+ Instrukcja w języku polskim
+ Podkręcalność
+ Cena

Minusy:
- Brak chłodzenia pamięci
- MiniHDMI zamiast HDMI
- 4 rdzenie procesora wskazane ;)

Jeżeli ktoś szuka karty w przedziale cenowym 700-900zł to kartę tą mogę z czystym sumieniem polecić.

Dziękuję za lekturę. Pozdrawiam

-GT-

MSI GTX 460 1024 MB Cyclone - recenzja

Użytkownik unbreak edytował ten post 17 listopad 2010 - 21:12

Intel Pentium Dual Core E5200 2,5@3,5 (4,23) GHz + Pentagram HP100 AlCu Lite
GoodRam Pro 2x2GB 5-5-5-18 1067@1127MHz
Asus P5B || Antec 300
Gigabyte 460GTX 1GB OC 715/3600@800(840) /4000(4320) + Samsung 2253BW
Hitachi 160GB ATA + Samsung F1-1TB SATAII + Kingston V200 64GB SSD ║ LG DVD_RW
sound: kino domowe Philips LX 8300SA ║ powered by Chieftec CFT-650-14CS
1

• oc-expert
  • Forum komputerowe
  • Postów 3402
  • Rejestracja pon, 08.06.09

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   CoreDuo  Napisano 05 sierpień 2011 - 17:18

Gigabyte GTX 460 1GB bez OC przy q6600 3,3GHz (mam nadzieje że mogę tu pisać :P )

Dołączona grafika
i5-2500K @ 4,4GHz (1,3V) @ 5,2GHz (1,55V) Fortis HE1225 / Asus P8P67 rev.3,1 / GoodRam 4x2GB 1333MHz / Gigabyte GTX 460 1GB / Seagate 500GB 7200.12 / Seagate 320GB FreeAgent / Chieftec CFT-14C 750W

Dołączona grafika

Nie udzielam porad w sprawię komputerów na GG!
0

Strona 1 z 1