Napisze wam krótki poradnik, który opisze jak w prosty sposób renderować pliki audio i video. Program ten obsługuje 3 formaty x264( według mnie najlepszy stosunek jakości do wagi) XVID oraz Dvix. Mam nadzieje, że poradnik wam się spodoba i do czegoś się przyda:) Więc zaczynajmy
1)A więc zaczynamy standardowo od wyrenderowania filmu i dźwięku w Sony Vegas. Renderujemy do .avi UNCOMPRESSED bez dźwięku, nazywając plik movie.avi
Klik
2)Następnie renderujemy dźwięk do postaci .wav, tak samo nazywając movie.wav
Klik
3)Po włączeniu programu utworzył nam się folder Movie_2D, w którym zostanie zapisany nasz film, jak też co 200. klatka jako screen.
Po włączeniu ukazuje nam się komunikat czy wyłączyć komputer po ukończeniu kompresji.
N - nie wyłączyć
Y - wyłączyć
Klik
5)Następnym komunikatem tak jak wspomniałem wyżej, jest czy zapisać co 200. klatkę jako plik .jpg, czy nie.
Ponownie:
N - nie, nie zapisać;
Y - tak, zapisać
Klik
6)Teraz program pyta nas, czy kompresujemy wideo, czy kompresujemy audio, czy wszystko.
1 - wideo
2 - audio
N - wideo + audio
Klik
7)Teraz wybieramy bitrate. Ja osobiście używam autobitrate gdyż daje najlepszą jakość
Y – nasz bitrate
N - autobitrate
Klik
8)Teraz ostatni już krok, wybieramy kodek który chcemy użyć. Najlepiej wybrać x264 gdyż stosunek wagi do jakości jest bardzo dobry.
1 - kompresja x264
2 - kompresja XVID
3 - kompresja DivX[
N - wszystkie kodeki (powstają 3 pliki, 1x .mp4 i 2x .avi)
Klik
9)Ostatnim krokiem jest czekanie na renderowanie filmu i kliknięcie dowolnego klawisza aby zakończyć proces. Film jest w folderze MOVIE_2D
Program jest całkowicie darmowy i dostępny ze strony Style-Production
Zdjęcia sa pod Napisem KLIK wystarczy klikąć i macie zdjęcie danego kroku. Zdjęcia sa w dużej roździałce wiec dałem je na ImageShack
Użytkownik Sas edytował ten post 06 styczeń 2011 - 15:53

Logowanie