Pojawiłem się tutaj za poleceniem użytkownika CoreDuo, który już mi trochę pomógł w moim temacie na wymierającym oc-forum.org.
Tak więc sprawa rozchodzi się o nowy zasilacz do 7-letniego już komputera (konfiguracja poniżej). Jestem zmuszony do zmiany "osławionego" ModeComa Feel 350 Watt ze względu na coraz częstsze restarty komputera (szczególnie podczas próby rozruchu napędu CD/DVD - testowane na trzech różnych modelach).
płyta: ASRock K7NF2-RAID
procesor: Athlon XP 1700+ (w niedalekiej przyszłości 2800+)
dyski: Seagate Barracuda 7200.9 160 GB (SATA) / Seagate 40 GB (ATA)
pamięć: 2 x 512 MB Kingston PC3200 (pracują w dualu) + 256 MB IMRO PC3200
grafika: GeCube Radeon 9550 XT Extreme
muzyka: Sound Blaster X-Fi Platinum Fatal1ty
napęd: LG H44N
Zastanawiam się nad dwoma modelami: Delta DPS-350PB-2C oraz Fortron FSP350-60HLC
Wyczytałem, że są zestawy, które potrzebują mocniejszej linii 5 i 3,3V (z tych dwóch niby Delta) i są takie, które potrzebują mocniejszej linii 12V (Fortron). Który zasilacz byłby dla mnie najodpowiedniejszy?
Do tego mam parę pytań:
1. Obecnie mam Athlona 1700+ Palomino, jednak być może zamienię go na 2500+ Barton z zamiarem podkręcenia do 3200+.
Z tego co wyczytałem wystarczy wówczas przestawić FSB na 200. Jednak gdyby komputer chodził niestabilnie trzeba zwiększyć mu napięcie (procesorowi). Czy na mojej płycie jest to możliwe? Jeśli tak, to w jaki sposób?
2. Temperatura procka podczas normalnej pracy wynosi u mnie 42-45 stopni. Czy do podkręconego Bartona na 3200+ musiałbym zaopatrzyć się w nowe chłodzenie?
3. Wszystkie 3 kości pamięci RAM w moim PeCecie powinny pracować z szybkością 200 MHz (400 MHz), jednak chodzą na 166 MHz (333 MHz). Jest to w jakiś sposób uzależnione od FSB procesora? Zmiana na 200 "przyspieszy" RAMy?
4. No i w końcu czy oba wyżej wymienione zasilacze uciągną bez problemu podkręcony procesor?
Jestem całkowicie zielony w temacie OC. Nigdy się za to nie brałem.
PS. Jak uważacie? Warto kupować nowy-stary procesor? Da to jakiś zauważalny skok w szybkości?
Zasilacz i tak muszę zmienić zanim zjara mi kompa, a koszt Athlona 2500+ to tylko 30 zł.
Nie pali mi się do zmiany całego zestawu. Z gier zainstalowanego mam PESa 2010 i niezmiennie od 4 lat America's Army. Do tego dojdzie czasami jakiś film w 720p (te mniej skompresowane o wyższym bitrejcie obecnie lekko szarpią), zabawa w Sony Vegas i standardowo internet, muzyka itd.
Użytkownik Player 01 edytował ten post 15 luty 2011 - 23:17

Logowanie