Od jakiegoś czasu stopniowo modernizuje kompa - jakiś czas temu wymieniłem procesor, póżniej pamięci i dysk i jestem z nich zadowolony ale zauważyłem, że czasem grafika niedomaga i na wyższych detalach nawet w mniej wymagających nowych grach czasem poważnie przycina.
Chciałbym więc wymienić kartę graficzną na coś nowego - na tyle dobrego, aby średnio wymagające tytuły odpalać na wysokich detalach z max AA i wszelakimi innymi ulepszaczami. W gry typu GTA4 czy Crysis raczej nie gram na PC ale Mass Effect, Dragon Age czy Test Drive już tak.
Mój obecny zestaw widnieje w sygnaturce. Wiem, że mojemu prockowi daleko do i7 ale jako "prawie-Phenom2" jakoś daje radę i rzadko widuje użycie zbliżające się do 100%, nawet gdy w grach widuję 10-15fps. Chciałbym kupić więc kartę, która wyciągnie wszystko z mojego zestawu abym znów mógł podziwiać płynną, ładną grafikę. Jednocześnie taką, która nie będzie kompletnym "overkillem" przy reszcie zestawu.
Priorytetem oprócz wydajności jest cicha praca - mam cichy zestaw i obecna karta jest chłodzona pasywnie. Idealnie byłoby więc znaleść inną pasywnie chłodzoną kartę ale wiem, że obecnie nie ma raczej sensownych modeli bez wiatraczków więc chciałbym coś co jest możliwie jak najcichsze fabrycznie.
Zrobiłem rozeznanie i trafiłem na Geforce GTS450 oraz wyższy model - GTX460, szczególnie ciekawa jest ponoć wersja z 1GB Ramu. Z tego co widzę, GTS450 wydajnościowo to coś pomiędzy moją obecną kartą a GTX460 więc ta druga wydaje się być znacznie lepszym zakupem. Wersje od MSI i Gigabyte są ponoć fabrycznie ciche i chłodne (a do tego podkręcone) ale kosztują ok 600zł.
Dylemat polega na tym, że GTX460 wydaje się zbyt szybka dla mojego procesora ale czy jest coś cichego i wydajnościowo/cenowo między GTS450 a GTX460?
Preferuję Nvidie gdyż nie chcę formatować znów systemu a ponoć przy przesiadce na Radeona bez formata zdarzają się problemy i spadki wydajności. Do tego nie przepadam za oprogramowaniem do kart ATI. Po prostu wolałbym GeForce'a.
Proszę o pomoc
Szymon
Użytkownik szymon247 edytował ten post 19 luty 2011 - 04:28

Logowanie