Forum komputerowe OC-Community obejmuje swoją tematyką sprzęt komputerowy i jego podkręcanie. U nas też znajdziesz najnowsze nowinki techniczne ze świata IT. Doradzimy Ci, który hardware i software jest dedykowany dla Ciebie. Zobaczysz, że Twój sprzęt i oprogramowanie możesz sam naprawić. Wahasz się między Phenom X4, a Intel Core i7? Nvidia GeForce GTX 570 czy AMD Radeon HD6850? My Ci pomożemy! Powiemy Ci jak podkręcić procesor albo dlaczego karta graficzna nie działa. Z nami overclocking nie jest trudny! Zobacz, że i Ty możesz być Overclockerem!

Regulamin Recenzji i Testów

• Rozmowy, dyskusje, uwagi kierujemy w temacie Recenzje i Testy.
  • Wszelkie treści wrzucamy bezpośrednio do tego działu, jednak trzeba się liczyć z dokładnym sprawdzeniem treści przez administratorów.
  • Pisać tutaj może każdy kto ma co najmniej 5 napisanych postów.
  • Zabrania się umieszczania screenów, zdjęć i grafik z innych serwisów internetowych, wszystkie muszą należeć do autora tekstu.
  • Dodając jakąkolwiek grafikę zgadzasz się na dodanie do niej logo forum.
  • ...

W budowie....
Strona 1 z 1

Dysk przenośny PQI H566 500GB Testy i Recenzja dysku przenośnego PQI H566
  • Nie możesz napisać tematu
  • Temat jest zamknięty
Oceń temat: ***** 1 głosy

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1460
  • Rejestracja nie, 14.06.09

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   -GT-  Napisano 09 marzec 2011 - 20:20

Dysk przenośny PQI H566 500GB

Witam Was panowie i panie.

Chyba każdy z nas co najmniej raz w życiu stracił jakieś dane bezpowrotnie. Czy to przez przypadek skasowane, albo przez zwykłą awarię urządzenia, na którym się znajdowały. Mogły to być zdjęcia ze wspaniałych wakacji, albo ważne dane z pracy. Dlatego też warto robić kopie zapasowe tych danych, na utratę których nie możemy sobie pozwolić.
Dziś chciałbym przedstawić nowy nabytek, jakim jest przenośny dysk PQI H566 500GB. Jak napisałem w powyższym wstępie będzie on służył jako zapasowy magazyn danych, oraz często jako zwykły nośnik danych które raczej nie zmieszczą się na moim wysłużonym 2GB pendrivie :)

Wygląd

Teraz przejdźmy do szczegółów. Dysk posiada najnowszy interfejs usb 3.0 który dzięki kompatybilności z usb 2.0 pozwoli mi go podłączyć niemal wszędzie gdzie tylko taki port znajdę. Dostajemy go w raczej normalnym pudełku informującym nas o podstawowych danych dysku.

Dołączona grafika

W komplecie dostajemy:
- dysk
- przewód usb 3.0 (ok. 1 metr)
- etui na dysk
- krótką instrukcję obsługi (w wielu językach ale bez naszego rodzimego)

Dołączona grafika

Co do wyglądu to już kwestia gustu, mi się podoba ta aluminiowa obudowa. Nie zostają na niej ślady palców a i pewnie nieuniknione w przyszłości zarysowania nie będą widoczne. Niestety sam panel czołowy jest błyszczący i tu już wszystko widać. Po założeniu etui dysk wygląda elegancko i niepozornie. Do męskiej kieszeni wchodzi bezproblemowo.

Galeria:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Działanie

Jak już pisałem dysk posiada interfejs usb 3.0. Bezproblemowo podpinamy go też pod usb 2.0, a gdyby jednak dysk potrzebował dodatkowego zasilania, posiada gniazdo 5V. Wewnątrz umieszczono dysk Toshiba MK5059GSXP pracujący z prędkością 5400 obr./min, o buforze wielkości 8-megabajtów. Pojemność rzeczywista to 465GB w formacie FAT32. Na dysku znajdziemy oprogramowanie do zarządzania danymi, robienia backup’ów czy też program TurboHDD do przyspieszania działania usb.

Wydajność

Kwestię wydajności podzielę na dwie części: usb2.0 i usb3.0. Zmuszony jestem do tego gdyż obecnie nie posiadam jeszcze w komputerze 3.0, ale mam nadzieję, że to się niedługo zmieni. Testy 3.0 uzupełnię kiedy będzie to możliwe.

Usb 2.0

Przeprowadziłem 4 testy:
Duży katalog (21GB) ze zdjęciami:

Dołączona grafika

Średni katalog (6GB) z mp3:

Dołączona grafika

Jeden duży plik 4,3GB:

Dołączona grafika

HDtune:

Dołączona grafika

Jak widać usb2.0 wyraźnie ogranicza możliwości dysku co obrazuje wykres z hdtune. Mimo wszystko transfer przyzwoity zarówno dla małych jak i dużych plików. Wiadomo bez rewelacji, ale porównaniu ze 2GB pendrivem też PQI jest o 50% szybciej, a to dopiero początek…
W dołączonym oprogramowaniu możemy znaleźć mały programik o nazwie TurboHDD usb. Teoretycznie ma on przyspieszyć transfer danych przez port usb. Czy działa prawidłowo? sprawdźmy:

Duży katalog ze zdjęciami:

Dołączona grafika

Średni katalog z mp3:

Dołączona grafika

Jeden duży plik 4,3GB:

Dołączona grafika

Podsumowanie:

Dołączona grafika

Czyli średni przyrost to ok 16%. Duży czy mały w każdym razie darmowy :)

Usb 3.0

(do uzupełnienia)

Dysk czy pendrive?

To częste pytanie i znaczna część osób wybierze pendrive’a. Dlaczego? Jest dostępny w milionach różnych kształtów i wielkości i może być naprawdę mały i poręczny. Jeśli nie przenosimy wielkich ilości danych to za kilkadziesiąt złotych możemy kupić kilku-gigabajtowy gadżet, którym szybko przeniesiemy dane.
Jeśli jednak poszukujemy czegoś na magazyn danych, zapasowe kopie plików czy chcemy dużą ilość filmów i muzyki przenieść to pendrive to za mało i tu wkraczają i rządzą niepodzielnie przenośne dyski. Są – w miarę – małe, lekkie, poręczne i ładniejsze niż wyciągany dysk z komputera. Podłączymy je też bez problemu do laptopa, odtwarzacza posiadającego usb czy po prostu do komputera bez otwierania obudowy. Obecnie ceny nie są wygórowane i w zależności od tego jaką kwotę chcemy wydać to tak pojemny dysk wybieramy.
Osobnym tematem, w który nie będę się zagłębiał jest wybór między dyskami 2,5” a 3,5”.

Wrażenia i podsumowanie

Za dysk zapłaciłem 239zł (marzec 2011) co uważam za dobrą cenę. Są tańsze dyski, ale wśród tych z usb3.0 to raczej normalna cena. Po niemal godzinie kopiowania był ledwo ciepły. Bez przyłożenia ucha do niego hałasu z jego strony się nie uraczy a i wtedy to ledwie lekki szum. Wydajność dobra – w czym sporo pomaga posiadanie usb3.0 - co przy dyskach przenośnych nie ma takiego znaczenia, ale przy kopiowaniu wielu GB szybkość daje spory komfort. Użytkuję go dopiero kilka dni, ale mam nadzieję, że posłuży mi dzielnie i bezproblemowo wiele lat. Miejsca pewnie na nim też chyba szybko nie zabraknie.

Plusy:
- aluminiowa obudowa
- posiadanie i wydajność usb3.0
- cichy i chłodny
- etui w zestawie
- Dodatkowe przydatne oprogramowanie
- 3-letnia gwarancja

Minusy:
- błyszczący przedni panel
- są tańsze dyski o tej pojemności
- wydajność usb 2.0 mogłaby być lepsza.

-GT-