Helo, słuchajcie, mam kompa swojego szefa i on chce żebym zrobił go szybszego, mówił żebym powiedział ile wyniesie za nowe części to powie czy będę kupował nowe części. Tylko, że on ma dobrego kompa, proc na I3, grafa GT 210 czy coś na 200, i płyta też w miarę. I teraz zastanawiam się co kupić, proca na I5 czy zbudować na AMD, bo taniej by wyszło, a jak na AMD zrobię to te części razem z procem I3 mogę wziąć.
Chciałem na AMD kupić to :
Procesor:
AMD Athlon II X3 450 /3.2GHz, 1.5MB, 95W, BOX, AM3/
269 zł
Płyta główna:
AsRock M3A UCC /AMD 480X/
179 zł
Albo:
Procesor:
Intel Core i5-2310 /2.9GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/
639 zł
Albo
Procesor:
AMD Phenom II X4 840 /3.2GHz, 95W, BOX, AM3/
349 zł
Płyta główna:
AsRock M3N78D /nForce F720D, DDR3/
179 zł
Czy wcale nie kupować części, bo nie warto. Teraz mnie głowa boli a jutro muszę dać odpowiedź.
Przyśpieszenie kompa
Napisano 23 sierpień 2011 - 19:37
Do czego służy komputer?
Napisano 23 sierpień 2011 - 19:41
Na pewno nie do grania. Szef ma lepszego lapka więc na nim grzebie, ten jest do magazynowania plików. Ale jak chce np. wysłać zdjęcia na pocztę, to pół godziny schodzi się smo przygotowanie zdjęć. Ogólnie, ten komp chodzi jakby chciał a nie mógł. Ale tak myślę, że trzyrdzeniowiec AMD wystarczy, a 4 rdzenie to już kosmos dla takiego kompa. Oczywiście potem zerowanie dysku i mądry podział na partycje żeby systemu nie ruszało. PS. Tutaj jest XP a muli go że szok.
Napisano 23 sierpień 2011 - 19:48
Cytat
Ale jak chce np. wysłać zdjęcia na pocztę, to pół godziny schodzi się smo przygotowanie zdjęć.
Moja panna posiada stacjonarkę Athlona II X2, 2GB ramu i zintegrowaną HD4200, system to Win7 i wszystko śmiga aż miło popatrzeć.
P.S to w jaki sposób przygotowuje te zdjęcia ?
Napisano 23 sierpień 2011 - 19:57
Jeśli chodzi o kopiowanie to już wina dysku/przepustowości usb albo karty pamięci. 3 rdzenie nic nie dadzą bo procesor można powiedzieć jest wypaśny jak do takich zastosowań.
Żeby komp był wykorzystywany do jakiejś tam obróbki amatorskiej/półprofesjonalnej obróbki grafiki/audio/video to procek czy grafika ma duże znaczenie ale nie do takich pierdół.
A ile ten komputer posiada ramu?
Żeby komp był wykorzystywany do jakiejś tam obróbki amatorskiej/półprofesjonalnej obróbki grafiki/audio/video to procek czy grafika ma duże znaczenie ale nie do takich pierdół.
A ile ten komputer posiada ramu?
Napisano 23 sierpień 2011 - 20:02
Komputer ogólnie jest zamulony czy tylko przy pewnych operacjach stawia opory?
Napisano 23 sierpień 2011 - 20:07
Przy niektórych operacjach zamulony ale przy prawie wszystkich operacjach jest muł, ale np. jak podłączę czytnik kart pamięci to momentalnie karta jest czytana i gotowa do działania przy USB2.0 a u mnie na kompie dostaje muła. Kij, najpierw zrobię format i zobaczę co się zmieni, jak nic to zainwestuję w sprzęt. A może wina dysku... Sam nie wiem, nie mam myślenia teraz więc idę spać, jutro coś wymyślę z nim.
Napisano 23 sierpień 2011 - 20:08
Cytat
Kij, najpierw zrobię format i zobaczę co się zmieni,

Logowanie