Forum komputerowe OC-Community obejmuje swoją tematyką sprzęt komputerowy i jego podkręcanie. U nas też znajdziesz najnowsze nowinki techniczne ze świata IT. Doradzimy Ci, który hardware i software jest dedykowany dla Ciebie. Zobaczysz, że Twój sprzęt i oprogramowanie możesz sam naprawić. Wahasz się między Phenom X4, a Intel Core i7? Nvidia GeForce GTX 570 czy AMD Radeon HD6850? My Ci pomożemy! Powiemy Ci jak podkręcić procesor albo dlaczego karta graficzna nie działa. Z nami overclocking nie jest trudny! Zobacz, że i Ty możesz być Overclockerem!
Strona 1 z 1

Konto google po co, dla kogo, jak, gdzie, kiedy....
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1462
  • Rejestracja nie, 14.06.09

#1 Użytkownik jest zalogowany   -GT-  Napisano 24 sierpień 2011 - 11:11

Joł.
Jako że byłem zmuszony założyć sobie takowe konto z powodu Androida w telefonie chciałbym się coś więcej o nim dowiedziec. Samo google mówi tyle:

"Z Google możesz zrobić znacznie więcej, jeśli zalogujesz się na konto."

Czyli nic. W samym koncie oprócz gmail - który w dodatku nie jest mi potrzebny bo po co kolejna skrzynka - nie widzę nic ciekawego i jakoś tak pusto w nim. Piszą też coś o profilu publicznym, po co to to nie wiem.

Ktoś coś więcej może powiedzieć jakie zalety takie konto ze sobą niesie?

Jak jest z łaczeniem konta z telefonem itp?

Pozdro
Intel Pentium Dual Core E5200 2,5@3,5 (4,23) GHz + Pentagram HP100 AlCu Lite
GoodRam Pro 2x2GB 5-5-5-18 1067@1127MHz
Asus P5B || Antec 300
Gigabyte 460GTX 1GB OC 715/3600@800(840) /4000(4320) + Samsung 2253BW
Hitachi 160GB ATA + Samsung F1-1TB SATAII + Kingston V200 64GB SSD ║ LG DVD_RW
sound: kino domowe Philips LX 8300SA ║ powered by Chieftec CFT-650-14CS
0

• oc-guide
  • Forum komputerowe
  • Postów 963
  • Rejestracja śro, 10.06.09

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   forteller  Napisano 24 sierpień 2011 - 11:47

Korzyści płynące z konta google w kontekście telefonu z androidem są głównie takie, że synchronizuje się picasa (album ze zdjęciami) i gmail (poczta, kontakty, kalendarz). No i trzeba mieć konto google żeby móc korzystać z android marketu.
PC: Intel Pentium Dual Core E2160 oc | Gigabyte EP43-DS3 | 4096MB oc | Radeon HD4850 512MB oc | 80GB | Antec 300
Mobile PC: Intel Core 2 Duo SP9400 oc | Dell Latitude E4300 | 8192MB | Intel GMA X4500MHD | 60GB SSD + 320GB HDD
File Server: Intel Celeron 430 | Gigabyte GA-945GM-S2 | 1536MB | Intel GMA950 | 1,4TB

Mobile PC Supplies: Dell E-series port replicator | A4Tech X710F + Microsoft Wireless 4000 + SteelPad QCK mini | Logitech Wave | Samsung 2243EW | Diora WST-101 + Fonica A17

I hate computers, video games, and overclocking*
0

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5489
  • Rejestracja pon, 08.06.09

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 24 sierpień 2011 - 12:48

Konto publiczne to to: https://plus.google....695363120/posts ^_^'

Oprócz tego imo konto google to fajna sprawa, jest pełno ciekawych rzeczy od Googli do których ma się dostęp dzięki kontu.

Niektóre z nich: http://awesomescreenshot.com/0b9j45815

Synchronizacja Chrome, dokumenty Google które można współtworzyć z innymi userami (ciekawe rozwiązanie w biznesie), kalendarz (też bardzo ciekawy i rozbudowany z możliwością powiadamiania smsem o wydarzeniach), poczta, YT, Picasa itp...

Poza tym żeby korzystać z Andka wcale nie trzeba mieć konta Google, jest zalecane co zwiększa jesgo funkcjonalność - chociażby android market, co jest fajny bajer bo można z poziomu PC wybrać sobie program do zainstalowania, a on się już sam zainstaluje na telefonie (nie dotykając fona).

Cytat

Jak jest z łaczeniem konta z telefonem itp?
Tzn? Automatycznie Ci połączy jeśli się zalogujesz w telefonie.

Jeszcze jedno, dość nawet Ci powiem przydatna funkcjonalność - historia wyszukiwania, jeśli jesteś zalogowany to Ci zapisuje Twoje wyszukiwanie. Mi się ta historia przydała już nie jeden raz...

0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1462

#4 Użytkownik jest zalogowany   -GT-  Napisano 24 sierpień 2011 - 14:04

Wyświetl postUżytkownik unbreak dnia 24 sierpień 2011 - 12:48 napisał

aha, czyli już wiem że mi to nie potrzebne.

Cytat

Oprócz tego imo konto google to fajna sprawa, jest pełno ciekawych rzeczy od Googli do których ma się dostęp dzięki kontu.

Niektóre z nich: http://awesomescreenshot.com/0b9j45815

Synchronizacja Chrome, dokumenty Google które można współtworzyć z innymi userami (ciekawe rozwiązanie w biznesie), kalendarz (też bardzo ciekawy i rozbudowany z możliwością powiadamiania smsem o wydarzeniach), poczta, YT, Picasa itp...

W sumie większość z tego mam w tej czy innej formie więc tu raczej też korzystać nie będe, przykładowo 3 ostatnie: poczte mam na o2, YT nie przeglądam, picasa jakoś do mnie nie przemawia... tworzę własne albumy w Lightroomie.

Cytat

Poza tym żeby korzystać z Andka wcale nie trzeba mieć konta Google, jest zalecane co zwiększa jesgo funkcjonalność - chociażby android market, co jest fajny bajer bo można z poziomu PC wybrać sobie program do zainstalowania, a on się już sam zainstaluje na telefonie (nie dotykając fona).

ale żeby korzystać z A market musiałem założyć konto google...

Cytat

Tzn? Automatycznie Ci połączy jeśli się zalogujesz w telefonie.

Ale co połączy? wchodząc na konto nie mam kontaktów z telefonu ani nic.

Cytat

<hr class="bbc"/>Jeszcze jedno, dość nawet Ci powiem przydatna funkcjonalność - historia wyszukiwania, jeśli jesteś zalogowany to Ci zapisuje Twoje wyszukiwanie. Mi się ta historia przydała już nie jeden raz...

wyszukiwania czego jak gdzie jestem zalogowany?
Asus P5B || Antec 300
0

• Play Hard Go Pro
  • Forum komputerowe
  • Postów 1479

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Factor  Napisano 24 sierpień 2011 - 14:30

Co do kontaktów to musisz je wszystkie wyeksportować do pliku na karcie SD. Po tym najlepiej wyczyścić cały telefon i sim z nich. Następnie importować i wybrać konto google.
Po tym zabiegu wszystko zacznie się ładnie synchronizować.

Ja też mam pocztę na o2.pl ale zrobiłem proste przekierowanie na gmail.com Do tego mam jeszcze jedno konto(uczelniane), które również tak potraktowałem. Tym sposobem moje konto gmail stało się multikontem i wszystko mam w jednym miejscu. Dodatkowo z konta gmail mogę wysyłać maile jako gmail.com, o2.pl czy też uz.zgora.pl a to wszystko jest banalnie proste...

Użytkownik Factor edytował ten post 24 sierpień 2011 - 14:30

Intel Core i5-750 | MSI P55-GD65 | 2x2GB G.SKIL DDR3 1600 CL7 1.35V | 2x Gigabyte HD6950 1GB Windforce 3x
2x ST3500418AS 500GB SATA in RAID 0 | Samsung HD321KJ 320GB SATA | Samsung SH-S183L
C
orsair CMPSU-650TXEU | Lancool PC-K62 DragonLord Scythe Mugen II Rev.B | Logitech - X-230 / MX518
0

• oc-addicted
  • Forum komputerowe
  • Postów 1462

#6 Użytkownik jest zalogowany   -GT-  Napisano 24 sierpień 2011 - 14:52

Wyświetl postUżytkownik Factor dnia 24 sierpień 2011 - 14:30 napisał

Co do kontaktów to musisz je wszystkie wyeksportować do pliku na karcie SD. Po tym najlepiej wyczyścić cały telefon i sim z nich.

wyeksportowałem, ale nie mam zamiaru czyścic karty sim...

Cytat

Następnie importować i wybrać konto google.

importowane - mam teraz podwójnie kontakty, ale wyłaczyłem pokazywanie tych z google i jest ok.
synchronizacji nie włączam bo w pracy nie mam dostępu do wifi, a już widzę ze 20MB jest aktualizacji map google i nie chce żeby mi to z darmowych szło...

Cytat

Ja też mam pocztę na o2.pl ale zrobiłem proste przekierowanie na gmail.com Do tego mam jeszcze jedno konto(uczelniane), które również tak potraktowałem. Tym sposobem moje konto gmail stało się multikontem i wszystko mam w jednym miejscu. Dodatkowo z konta gmail mogę wysyłać maile jako gmail.com, o2.pl czy też uz.zgora.pl a to wszystko jest banalnie proste...

no tak, ale po co z jednej poczty mam przechodzić na drugą jak i tak mam wszystko w jednym miejscu na o2...??
Asus P5B || Antec 300
0

• Hand of Pleasure
  • Forum komputerowe
  • Postów 5489

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   unbreak  Napisano 24 sierpień 2011 - 16:45

Wyświetl postUżytkownik -GT- dnia 24 sierpień 2011 - 14:04 napisał

W sumie większość z tego mam w tej czy innej formie więc tu raczej też korzystać nie będe, przykładowo 3 ostatnie: poczte mam na o2, YT nie przeglądam, picasa jakoś do mnie nie przemawia... tworzę własne albumy w Lightroomie.

Ale tutaj masz to wszystko w jednym miejscu i masz do tego dostęp zewsząd gdzie tylko jest internet.

Ale co połączy? wchodząc na konto nie mam kontaktów z telefonu ani nic.

Ustawienia > Konta > włącz Auto-synch. Kliknij na dodane i konto, przycisk menu i "Synchronizuj teraz"

wyszukiwania czego jak gdzie jestem zalogowany?
Wyszukiwanie Google.

Factor napisał:

Ja też mam pocztę na o2.pl ale zrobiłem proste przekierowanie na gmail.com Do tego mam jeszcze jedno konto(uczelniane), które również tak potraktowałem. Tym sposobem moje konto gmail stało się multikontem i wszystko mam w jednym miejscu. Dodatkowo z konta gmail mogę wysyłać maile jako gmail.com, o2.pl czy też uz.zgora.pl a to wszystko jest banalnie proste..
Też tak mam, mam chyba z 5 adresów i wszystkie podpięte pod jedno główne konto google, z którego mogę też wysyłać wiadomości jako podpięte konta (min. poczta oc-community.pl)

-GT- napisał:

no tak, ale po co z jednej poczty mam przechodzić na drugą jak i tak mam wszystko w jednym miejscu na o2...??
Masz tylko pocztę, a w googlach miałbyś wszystko inne, na prawdę polecam przepięcie skrzynki do google, nie ma żadnych inwazyjnych reklam, spamu, nic.

0

Strona 1 z 1