Witam. Chciałbym podkręcić procesor Core 2 Duo e4300 1.8GHZ. Czytałem, że na tej płycie głównej maksymalne FSB to bodajże 244, da się odblokować jakoś ten mnożnik? Obecnie mam Zasilacz Deera(tak ten z czarnej listy) i spróbowałem pół roku temu podkręcić go na test, udało się podkręciłem do "zadziwiającego" wyniku czyli do 2.0, od pół roku nic się nie spaliło. Ostatnimi czasy chciałem zrobić lekką modernizację mojego staruszka więc kupiłem kartę graficzną Gainward geforce GTS 450 GDDR5. Jak wiadome głupio, żeby tak karta się marnowała więc chcę spróbować wycisnąć COŚ więcej z procesora. Mam na myśli podkręcenie go do ~2.8 na BOXOWYM chłodzeniu. Temperatura w spoczynku wynosi 25-27 stopni C, więc to raczej dopuszczalna temperatura do kręcenia procka. Podam wam także screen z CPU-Z z podaniem wam informacji na których ja się nie znam:
Na obrazku widzicie, że "Multiplier" wykazuje X 9.0, teraz jak patrze pokazuje X 6.0. Nie wiem czy to w czymś pomoże, ale każda informacja jest pewnie dla was ważna
Chciałbym się jeszcze dopytać. Jaki poradzicie mi zasilacz. Wystarczy spokojnie 400W czy trzeba czegoś lepszego 450W czy 500W. Upatrzyłem sobie ten zasilacz: Chieftec GPS-450AA-101. Dobry jest?
A i bym zapomiał, posiadam 3GB RAM Kingstona DDR2
Użytkownik Kristal edytował ten post 16 październik 2011 - 21:29