Hej, co sądzicie o cloud computing? Czy uważacie, że utrzymywanie danych "w chmurze" to dobre rozwiązanie?
Strona 1 z 1
Cloud computing - opinie
Napisano 17 październik 2011 - 09:57
Jak najbardziej, ja już od dawna korzystam z tych usług za pomogą Google. Rozwinąć swojej wypowiedzi o za lub przeciw nie jestem w stanie. Po prostu podoba mi się takie rozwiązanie gdy mam wszystko pod ręką, nie zależnie od tego gdzie jestem, nie ważne czy korzystam z komputera w domu, pracy, czy z laptopa znajomego, czy z komórki w podróży
Napisano 17 październik 2011 - 18:45
moja teoria na ten temat jest taka, że google ma jakiś wyższy cel, by gromadzić pliki i informacje o ludziach, na swoich serwerach, więc do końca do tego przekonany nie jestem.
AMD Phenom II x4 BE 955 3.2GHz @ 3.7GHz (3.9GHz) / Scythe Mugen 2 rev.B / MSI Radeon HD5850 Twin Frozor II
ASUS M4A87TD/USB3 / Kingston 2x2Gb HyperX 1600MHz Cl9@CL8 / Samsung F3 1TB 7200
OCZ StealthXStream2 600W / CoolerMaster Gladiator 600
ASUS M4A87TD/USB3 / Kingston 2x2Gb HyperX 1600MHz Cl9@CL8 / Samsung F3 1TB 7200
OCZ StealthXStream2 600W / CoolerMaster Gladiator 600
Napisano 21 grudzień 2011 - 13:22
Ostatnio się mocno zaczytałem o tej technologii. Używa jej google, ale i zaczynają za nim wyrastać ciekawi konkurenci jak np. zoho. Ja też póki co nie oceniam tego, aczkolwiek muszę przyznać, że możliwość użytkowania dokumentów wszędzie gdzie mam internet, na każdym urządzeniu, jedynie logując się jest bardzo wygodna. I niezależnie czy się działa prywatnie czy w firmie, chyba wielu ludzi to przekona.
Napisano 21 grudzień 2011 - 15:52
Użytkownik WhiteMan dnia 17 październik 2011 - 18:45 napisał
moja teoria na ten temat jest taka, że google ma jakiś wyższy cel, by gromadzić pliki i informacje o ludziach, na swoich serwerach, więc do końca do tego przekonany nie jestem.
Oczywiście że ma interes. Spersonalizowane reklamy są tym, z czego utrzymuje się google. Ceny reklam regularnie spadają, dlatego prędzej czy później, google zacznie wprowadzać opłaty za niektóre usługi. Poprzedzone to zostanie jednak wzmożoną ilością reklam. Już teraz widać to na przykład w youtube. Wiedzieliście, że można mieć na GMailu więcej niż te reklamowane 7,6GB? Wystarczy zapłacić odpowiednio dużo i można dostać praktycznie nieograniczenie dużą ilość przestrzeni.
Byłem ostatnio na seminarium odnośnie Cloud Computingu, więc mogę co nieco na ten temat powiedzieć. Rozwiązania oparte na chmurze to przyszłość wszystkich instytucji i firm, ale w tym momencie nie wszystko jest gotowe. Przede wszystkim infrastruktura nie jest rozwinięta na tyle, by możliwe było przesyłanie na dużą odległość ogromnych ilości danych, co jest kluczowe w wielu przypadkach. Ponadto, większość firm oferujących takie rozwiązania nie jest jeszcze w stanie zapewnić odpowiedniej stabilności usług. Dodatkowym problemem jest brak pełnej automatyzacji. Przykładowo, jeśli jakaś firma zamówi 3000 skrzynek pocztowych, to nie ma z tym najmniejszego problemu. Jeśli jednak mają one zostać założone z jakimiś z góry ustalonymi adresami na następny dzień, wtedy sprawa przestaje być taka oczywista. Według Intela (który organizował to seminarium), całe przedsięwzięcie będzie gotowe w okolicach 2015 roku.
Tyle o odbiorcach korporacyjnych. Jeśli chodzi o użytkownika końcowego (tu już piszę z własnych doświadczeń), to chmura jest według mnie doskonałym rozwiązaniem, ale trzeba zachować ostrożność. Podstawą jest silne hasło do usługi i logowanie się z głową. Osobiście korzystam z Dropboxa i jest to świetne narzędzie, ale nie mogę mu ufać bezgranicznie. Muszę brać poprawkę na to, że jeśli korzystam z internetu przez niezabezpieczoną sieć bezprzewodową, mając uruchomionego klienta w tle, moje dane podaję praktycznie na tacy.
Użytkownik forteller edytował ten post 21 grudzień 2011 - 15:59
PC: Intel Pentium Dual Core E2160 oc | Gigabyte EP43-DS3 | 4096MB oc | Radeon HD4850 512MB oc | 80GB | Antec 300
Mobile PC: Intel Core 2 Duo SP9400 oc | Dell Latitude E4300 | 8192MB | Intel GMA X4500MHD | 60GB SSD + 320GB HDD
File Server: Intel Celeron 430 | Gigabyte GA-945GM-S2 | 1536MB | Intel GMA950 | 1,4TB
Mobile PC Supplies: Dell E-series port replicator | A4Tech X710F + Microsoft Wireless 4000 + SteelPad QCK mini | Logitech Wave | Samsung 2243EW | Diora WST-101 + Fonica A17
Mobile PC: Intel Core 2 Duo SP9400 oc | Dell Latitude E4300 | 8192MB | Intel GMA X4500MHD | 60GB SSD + 320GB HDD
File Server: Intel Celeron 430 | Gigabyte GA-945GM-S2 | 1536MB | Intel GMA950 | 1,4TB
Mobile PC Supplies: Dell E-series port replicator | A4Tech X710F + Microsoft Wireless 4000 + SteelPad QCK mini | Logitech Wave | Samsung 2243EW | Diora WST-101 + Fonica A17
I hate computers, video games, and overclocking*
Strona 1 z 1

Logowanie