Wiem, że takich karierowiczów jak ja (którzy żebrzą w swoim pierwszym poście o pomoc w wyborze sprzętu) macie dość ale jednak prosiłbym o chwilę cierpliwości i odpowiedź na nurtujące mnie pytania.
Kiedyś chętnie udzielałem się na tego typu forach ale teraz (z racji wieku i fali
W każdym razie... mój problem polega na tym, że pasuje mi zmienić kompa.
Wybrałem a raczej zdecydowałem się wstępnie na większość podzespołów ale mam mega problem z kartą graficzną.
Może zacznę od spisu wybranych elementów:
Procesor: Intel Core i5 2500K
Mobo: ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155
RAM: Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMP Vengeance
SSD: OCZ Vertex 2 SSD 2,5" 100GB 285 MB/s 275 MB/s
Obudowa: Thermaltake V3 Black Edition
Zasilacz: Corsair HX650 650W
I teraz mam kilka pytań:
1. Czy w podanym wyżej zestawieniu jest coś, co będzie tak zwanym wąskim gardłem? Generalnie wybierać zacząłem od procesora, później dobrałem do niego płytę, z pamięciami nie szalałem, bo czytałem gdzieś test, z którego wynikało, że nie ma większych różnic między 1333 a 2000+MHz, no ale generalnie nie wiem czy dobrze to "pochytałem"
2. Czy w podanym wyżej zestawieniu jest coś, co jest na wyrost względem innych rzeczy (myślę tutaj o zasilaczu, bo wybrałem 650W z racji tego, że nie mam pojęcia jak prądożerne są obecne kompy). Znalazłem jakiś kalkulator mocy i po wypełnieniu wyszedł mi przedział między 550 a 650W, więc wybrałem górę ale jak można przyoszczędzić to się nie upieram
3. Linki do poszczególnych elementów zestawu są podane losowo (nie jest to pewnie najniższa cena) ale czy można w tych pieniądzach kupić coś lepszego? Chodzi mi o ceny poszczególnych elementów a nie łączną cenę kompa.
4. Czy to prawda, że karty graficzne ATI są lepsze do gier a NVidii do pracy w programach w stylu 3D? Chodzi mi o to, że nie potrzeba mi karty graficznej stricte do gier ale też do delikatnej obróbki 3D w Photoshopie (wiem, że to generalnie program 2D ale czasem wykorzystuję opcje 3D w wersji Extended
5. Jeżeli odpowiedź na punkt 4 brzmi: NIE, to nie upieram się przy karcie NV i całe moje dotychczasowe przemyślenia będą jedynie 50% możliwości, bo szukałem jedynie GeForce'ów
W sumie nie wiem czy podawać moje typy kart czy poczekać na wpisy... chyba jednak poczekam a najwyżej w kolejnych postach napiszę co sam wydumałem
Prosiłbym jednak o treściwe wypowiedzi, bo mam już dostateczny bałagan w głowie, żeby jeszcze musieć weryfikować czy dana odpowiedź jest wartościowa
Z góry bardzo dziękuję za pomoc a jak pomocnicy będą z mojej okolicy (Nowy Sącz, małopolska) to i browar (Colę?) wypijemy

Logowanie