Chciałbym dziś dla Was przedstawić chłodzenie procesora SilentiumPC Fortis HE1225.
Jest to chłodzenie "polskiego" producenta które można nabyć średnio za 120-130zł, a więc cena nie jest jeszcze odstraszająca.
A więc zacznijmy od początku. Opakowanie w którym sie znajduje chłodzenie jest bardzo skromne ale przyciągające uwagę, nie posiada jakiś "kosmicznych" obrazków i malowideł co jest jak dla mnie dużym plusem, ale za to sprawia wrażenie że sprzęt w nim zapakowany wygląda na bardzo porządny produkt.

Po rozpakowaniu pudła pierwsze co możemy wyjąć to zestawy montażowe pod sockety K8,AM2,AM2+ i AM3 w przypadku AMD oraz LGA775, 1155, 1156, 1366 w przypadku Intela.

Po wyjęciu samego chłodzenia ukazuje się naszym oczom bardzo porządnie i zarazem schludnie wykonany produkt który posiada 5 HeatPipe 8mm w kształcie litery X.

Podstawka posiada HeatPipe_y które stykają się bezpośrednio z procesorem, jest dobrze wyszlifowana i spasowana z ciepłowodami.

ta biała smuga jest od mojego palucha
Jest oczywiście dołączony wentylator który jest baardzo cichy. Posiada zakres obrotów od 750+/- 200 do 1500 +/-10% obr./min.

Montaż chłodzenia jest prostszy jak budowa cepa. Do backplate który znajduje się w zestawie mocujemy 4 śruby do otworów które odpowiadają naszemu socketowi. Następnie przykręcamy je nakrętkami dociskając je (z umiarem) szczypcami, potem nakładamy na nakrętki podkładki papierowe (z jednej strony backplate jest naklejona folia i tą właśnie stroną należy przyłożyć blachę do płyty głównej).

Gdy mamy już to zrobione wkładamy śruby w otwory płyty głównej, nakładamy znowu podkładki papierowe i przykręcamy (z umiarem) nakrętkami całe ustrojstwo do MOBO.

Następnie nakładamy pastę, potem chłodzenie na śruby i przykręcamy je nakrętkami. Nakrętki dociskamy palcami ( przynajmniej ja tak robiłem) aż poczujemy średni/spory opór.
P.S na początku dobrze jest nałożyć trochę pasty na chłodzenie i rozsmarować ją tak aby powłaziła w rowki między HeatPipe_y a podstawką chłodzenia.

Opisałem mniej więcej montaż chłodzenia bo z tego co czytałem w sieci różne opinie to sporo ludzi pisało że ten sprzęt posiada utrudniony montaż ale moim zdaniem są to totalne bzdury bo jeżeli utrudnieniem jest wyjecie płyty głównej to ktoś jest po prostu leniem a sam montaż jest dziecinnie prosty i solidny co najbardziej sobie cenię.
Tak sie prezentuje chłodzenie razem z wentylatorem:

TEMPERATURY
Testowane na i5-2500K
Po zamontowaniu tego drania uruchomiłem komputer. Procesor był ustawiony na 4GHz na fabrycznym napięciu. Na BOX_ie przy takich ustawieniach temperatury w stresie wynosiły średnio 70 czasami 73stopnie, natomiast procesor chłodzony Fortisem w stresie osiągał max 56stopni czyli mamy tutaj ogromny spadek temperatury.
Po zabawie z OC ustawiłem procesor na 4,6GHz przy napięciu 1,32V, temperatury oscylowały w granicach 60~63stopnie przy czym wentylator na chłodzeniu śmigał w granicach 1080RPM gdzie przy BOX_owym chłodzeniu przy 4,3GHz temperatury sięgały 80-82 stopni.
Następne ustawienia procesora wyglądały następująco - 4,8GHz 1,37V tutaj HE1225 również spisał się na medal. Temperatury nie przekraczały 68stopni a wentylator kręcił się z prędkością około 1200rpm i nadal był można powiedzieć niesłyszalny.
Dalej poszedłem na całość i kręciłem ile tylko płyta i procek dał rade z siebie wycisnąć. Udało mi się uzyskać stabilne 5,2GHz przy napięciu 1,55V i tutaj już nie było tak kolorowo. Temperatury sięgały 95 stopni przy max obrotach wentylatora.
Muszę stwierdzić że za taką cenę trudno znaleźć nowe tak wydajne chłodzenie. Polecam je każdemu kto chce się bawić w podkręcanie procesora.
PLUSY:
- wydajne
- umiarkowana cena
- bardzo porządnie wykonane
- dołączony wentylator jest bardzo cichy
- bardzo solidny zestaw montażowy
- backplate
MINUSY:
- praktycznie nie posiada instrukcji montażu
- konieczność demontażu płyty głównej z obudowy ( minus tylko dla totalnych leniwców
Użytkownik CoreDuo edytował ten post 10 listopad 2011 - 08:24

Logowanie
Temat jest zamknięty