Na początek obudowa - Nox HTPC Media Black 2:

Czemu taka - a to ma być w przyszłości media center. Podpięte do TV jako odtwarzacz Bluray+net w TV itp.
Jako graty do obudowy wjechały: Pentium Dual Core E5700 + Foxconn G31MG-S + GB HD5770 1GB + 4GB Goodrama PC6400. Dysk (1TB Hitachi) właśnie do mnie idzie. Całość zasila AeroCool VP450W /bardzo cichy, wywiew jest na górze obudowy a i tak praktycznie go nie słychać/. Tylko gdzie to wyciszanie?
Na sam początek obudowę okleiłem matami Coolteka:

Później przyszedł czas na takie elementy jak gumowe podkładki pod śruby (zamontowane pod śrubami przy śledziach, zasilaczem i mobasem) oraz gumowe kołki montażowe do wentylatorów (te od BTF-a szybko popękały).
Teraz chłodzenie - nie jest to mocny sprzęt, ale obudowa nie jest duża i średni przepływ powietrza. Do tego ma być cicho. Długo szukałem, głównym problemem był dobór wielkości chłodzenia. Socket umieszczony jest dość blisko brzegu, gdzie dodatkowo wisi wentylator. Karta graficzna jest blisko PCI, przy czym fabryczny wentyl zasłonił jeden z dwóch slotów.
Wybór padł na:
Procesor - Arctic Cooling Freezer 11 LP /pracuje w okolicach 1000-1200RPM/
Grafika - Arctic Cooling Freezer L2 Pro /podpięte pod 7V, radiatorki na pamięciach/
Dysk - Tacens Lateo /oczywiście pasywny/
Obudowa - BTF xThermal Pro Led 120x120 /oba podpięte pod 7V/
Parę słów o regulowaniu obrotami przez Foxconna - nie widziałem tak rozbudowanych opcji, do kontroli obrotów jak na tej paździochowatej płycie. Wentylator procesora czy obudowy mają ustaloną prędkością dolną/górną pracy, o ile wentylator ma przyspieszać przy skoku temperatury /co jaki skok temperatury tez możemy ustawić/. Czyli można sobie dać wzrost o 50RPM co 3C np, zaczynając od jakiejś tam temperatury.
Obecnie czekam na wspomniany już dysk oraz zestaw do ogarnięcia kabli. Mam takie coś, ale chcę mieć pod kolor (opaski uciskowe, oploty materiałowe i termokurczliwe). Dysk zamontowany w w/w chłodzeniu w obudowie trzyma się na plastikowych szynach, więc kolejny plus. Jak już będzie napęd (póki co nagrywarka BR mi nie jest potrzebna), to wyciszona będzie programem.
Minusy - nie wiem jak z temperaturami, w biosie są raczej normalne, ale brak miejsca powoduje, że karta dźwiękowa z pierwszego PCI trochę zasłania chłodzenie na grafice - życie. Zintegrowanej nie będę raczej używać. Komputer mógłby być dużo cichszy - obniżyć taktowanie procka, wentylator skręcić minimalnie, do tego wyciągnąć grafikę i korzystać ze zintegrowanej - pewnie tak zrobię, ale dopiero jak będzie przeznaczony tylko i wyłącznie do telewizora (obecnie będę musiał go używać jako głównego kompa). Parę zdjęć paździocha:

Logowanie