Składam - jak zapewne niektórzy wiedzą - serwer danych. Sprawa ruszyła na nowo, bo skompletowałem komputer na Celeronie 430 który jest znacznie szybszy niż dotychczasowy, 7 lat starszy Celeron 566. Złożyłem to w normalnej, stojącej obudowie i użyłem standardowego chłodzenia, przez co całość jest niezadowalająco głośna.
W sumie mógłbym nad tym sam pomyśleć, ale może komuś przyda się taki temat.
Dlatego pytanie: potrzebuję chłodzenie na procesor, dwa wentyle 92mm i być może zasilacz. Wymagania są bardzo niskie, w tym momencie procesor jest chłodzony pasywnie BOXem, ale jednak będę musiał zamontować śmigiełko, bo po kilku godzinach obciążenia jest już 75*C. Myślę żeby kupić jakieś przyszłościowe chłodzenie na E2160 bratu (z możliwością montażu na LGA1155), a tutaj zamontować Pentagrama Karakorum bez wiatraka. Co polecacie na E2160 który potrafi rozgrzać się do 90*C w zimie na Karakorum? Myślicie, że taki karakorum wystarczy by pasywnie schłodzić tą biedną Celinkę? Propozycje używane jak najbardziej
Muszę jednak wymusić jakiś przepływ powietrza w obudowie, dlatego potrzebuję jakieś dwa smigiełka 92mm. Jak najcichsze
Zastanawiam się nad wymianą zasilacza. Obecnie jest to archaiczny Chieftec HPC360-202, który ma już pewnie z 10 lat, ale pracuję w miarę cicho. Jeśli wymieniałbym zasilacz, to po wyeliminowaniu pozostałych źródeł hałasu. Co byście polecili jak najtańszego, najcichszego i... najsłabszego? Poważnie, myślę że gdyby były takie zasilacze ATX, to i 100W by wystarczyło.
Cena nie gra w sumie roli. Im taniej tym lepiej, ale wiem mniej więcej ile takie rzeczy kosztują i jestem w stanie tyle wydać. Chodzi mi o konkretne propozycje.
Za odpowiedzi z góry uprzejmie dziękuję
Użytkownik forteller edytował ten post 13 styczeń 2012 - 03:08

Logowanie